'Thuisgevoel' helpt Krajicek over dood punt

Michaëlla Krajicek staat in de tweede ronde van het tennistoernooi in Rosmalen. Na de bevrijdende zege kon ze haar emoties niet de baas.

Het gras in Rosmalen is Michaëlla Krajicek altijd goed gezind geweest. In 2003 maakte ze op het terrein van het Autotron haar profdebuut, drie jaar later veroverde ze er haar eerste titel en gisteren won ze er haar eerste graspartij van dit jaar in het hoofdschema van een WTA-toernooi. De opluchting na de triomf op de Italiaanse Sara Errani (6-4 en 6-2) kwam uit het diepst van haar hart, want Krajicek bevindt zich in een turbulente fase van haar carrière.

De tranen konden niet achterwege blijven na de verdiende overwinning, die een aantal toeschouwers op het Brabantse centre court tot een staande ovatie verleidde. „Het is een moeilijk jaar voor mij”, zei de geëmotioneerde Krajicek direct na afloop van de partij op de baan. „Er is veel over mij geschreven en gezegd. Ik ben superblij dat ik hier heb laten zien wat voor een vechtster ik ben.”

Na het rampjaar 2008, waarin ze werd gehinderd door blessures aan pols en knie, probeert Krajicek zich een weg te banen naar de hogere regionen van het vrouwentennis. Om weer aan te klampen bij de top heeft ze een aantal ingrijpende maatregelen genomen. Zo besloot ze samen met haar coach Allister McCaw verder te gaan en niet meer met haar vader Petr. Ook koos ze als standplaats Florida, waar ze zich aansloot bij de beroemde tennisacademie van ’kampioenenkweker’ Nick Bollettieri.

Tot dusver hebben die veranderingen in het leven van de twintigjarige Krajicek niet geleid tot een sportieve revival. Ze heeft weliswaar de tophonderd weer in zicht – nadat ze vorig jaar naar de 324ste positie was afgedaald –, maar tot grootse daden op de tennisbaan is ze nog niet in staat gebleken. Het uitblijven van successen was voor criticasters aanleiding te beweren dat Krajicek de verkeerde keuzes zou hebben gemaakt.

Ook in het korte grasseizoen, waarin Krajicek altijd goed presteerde, kon ze tot dusver niet boven zichzelf uitstijgen. In het ITF-toernooi van Nottingham haalde ze de kwartfinales en in Birmingham verloor ze haar eerste partij in het hoofdschema van de Belgische Wickmayer. Een tegenvaller was bovendien dat de All England Club geen aanleiding zag Krajicek een wild card te geven voor Wimbledon, waar ze twee jaar geleden nog verrassend doordrong tot de kwartfinales.

De Ordina Open in Rosmalen leek voor de dwalende Krajicek precies op tijd te komen. Ze bewaart goede herinneringen aan het toernooi, waar ze in 2006 op weg naar haar eerste proftitel ondermeer Jankovic, Dementjeva en Safina versloeg. Ook vorig jaar, toen ze mentaal en fysiek in een diep dal zat, haalde ze in het Brabantse land nog de kwartfinales. „Ik speel hier supergraag”, zei Krajicek, sinds drie jaar ambassadeur van het toernooi, „en dat ik hier altijd goed presteer komt waarschijnlijk door het thuisgevoel.”

De generale van Krajicek in Rosmalen verliep desastreus. Zondag werd ze in een demonstratiepartij volledig overrompeld door de twee jaar geleden gestopte Belgische Clijsters (6-1 en 6-3). Maar Errani bleek gisteren niet van het kaliber Clijsters. De Italiaanse nummer 42 van de wereld nam weliswaar een voorsprong van 3-0, maar werd daarna op alle fronten afgetroefd door Krajicek, die met name aan het eind van de tweede set een hoopvol niveau haalde. Na een prachtige passeerslag met de backhand in de laatste game gooide ze als bevrijd beide armen in de lucht.

De enorme ontlading was enigszins te begrijpen, in een periode van haar loopbaan waarin Krajicek het gevoel heeft dat ze tegen veel stromen in moet in roeien. „Ik besteed er niet veel tijd aan”, zei ze gisteren over de kritiek die de laatste tijd van een aantal kanten – onder meer van haar vader Petr – in haar richting werd gespuid.

Wel heeft ze besloten niet meer in de Fed Cupploeg te spelen, zolang Manon Bollegraf captain van dat landenteam is. Bollegraf had in een krantenartikel gezinspeeld op een liefdesrelatie tussen Krajicek en McCaw. De door Bollegraf aangeboden excuses zijn door Krajicek aanvaard, maar het Fed Cupteam zal het desondanks voorlopig zonder haar inbreng moeten doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden