'Thuis zijn ouderen beter af. Nu de mogelijkheden nog'

Ouderen in een verpleeghuis in Den Haag. Beeld ANP

Minister Edith Schippers van volksgezondheid wil vooral ingrijpen in de ouderenzorg, om zo de zorg betaalbaar te houden. Dit zei ze gisteren in Het Financieele Dagblad. De nummer twee op de kieslijst van de VVD denkt dit te bereiken door ouderenzorg vaker thuis te organiseren. "Met behulp van sociale netwerken, in plaats van dure instellingen", aldus de minister.

De SP en GroenLinks bekritiseerden de uitlatingen van Schippers, die wel mensen thuis wil laten wonen maar tegelijkertijd bezuinigde op het persoongebonden budget (pgb) en het budget voor huishoudelijke hulp. In de ouderenzorg zelf zijn de reacties gemengd.

Verpleegkunde
Jos Kaldenhoven werkt al dertig jaar als verpleegkundige, en sinds 2005 in de Thuiszorg rondom Den Bosch:

"Er niks mis mee om mensen langer thuis te laten zitten. Met alle respect voor mijn collega's in de verpleegtehuizen - thuis ben je beter af. Nu komen mensen te vaak te snel in een tehuis terecht. Daar moet een omslag in komen. Alleen is daar nu nog te weinig personeel en te weinig ruimte voor. Dat sociale netwerk waar de minister het over heeft: als je dat goed wilt uitvoeren, dan kost dat geld. Mensen moeten minder gaan werken, want het is een vrijwillige, maar geen vrijblijvende inzet. Je zou hiervoor het persoongebonden budget kunnen aanspreken. Dat geld is er, want de opname in een verzorgingstehuis kost honderden euro's per dag. Daar kan ik echt wel mijn moeder voor verzorgen."

Belangenbehartiger
Marthijn Laterveer, plaatsvervangend directeur van LOC Zeggenschap in Zorg dat de belangen van bewoners van 2200 Nederlandse zorginstellingen behartigt:

"Betere zorg met minder geld is zeker mogelijk, maar daar moet nog een hoop voor gebeuren. Juist nu worden daar veel voorwaarden voor afgebroken. Een voorbeeld: de vrouw van een oudere man komt na een poos ziekenhuis weer thuis herstellen. Voor hulp bij het douchen is dan wel een potje, maar daar kan die man zelf prima bij helpen. Moeilijker is het om hulp te krijgen in het huishouden, iets wat die man misschien nog nooit gedaan heeft.

"Bovendien zitten niet in alle wijken huisartsen met voldoende expertise voor ouderen. Ook zijn er onvoldoende geschikte woningen. Ouderen op driehoog in portiekwoningen, die zitten daar heel erg vast. Want, heel belangrijk: als oudere moet je andere mensen kunnen ontmoeten, anders kom je letterlijk achter de geraniums terecht. En de vervoersregeling, voor als je bijvoorbeeld een activiteit in het buurtcentrum wilt bezoeken, is in het Kunduz-akkoord nou net teruggedraaid. Dat vereenzamingsaspect is belangrijk, zeker als je ouderen meer en langer thuis laat wonen. Kortom: langer thuis wonen kan geld besparen - maar dan moet het wel mógelijk zijn langer thuis te wonen."

Wetenschap
Dr. Erik van Rossum is bijzonder lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen aan de Hogeschool Zuyd:

"Het valt niet te ontkennen dat ouderen een flinke portie van de zorgkosten voor hun rekening nemen, maar in de zorg als geheel kan nog het nodige worden bezuinigd. Het is te makkelijk om te zeggen dat er puur bij ouderenzorg wat te halen valt. Denk eens aan het weghalen van de schotten tussen wetten, tussen instellingen, en tussen bestuurlijke niveaus. Sommige dingen moet je via de gemeente regelen, andere via de zorgverzekering. Het is al ingewikkeld genoeg om passende zorg te vinden, los van of je nu oud bent of niet."

Vakbond
Liane den Haan, directeur ouderenvakbond Anbo:

"Behoorlijke verkiezingsretoriek. Er valt inderdaad meer te bezuinigingen in de zorg; dat zou kunnen door ouderen langer thuis te laten zitten. Alleen kun je dat niet lukraak in de maatschappij dumpen, daar moeten wel de faciliteiten voor zijn. Ja, sociale netwerken zijn belangrijk, dat vinden wij ook. Maar tegelijkertijd bezuinigen op ondersteunende begeleiding en mantelzorgers en het uitkleden van de AWBZ?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden