Thuis zijn er grenzen, maar op feestjes lijkt het 'all you can eat'

SOMAJEH GHAEMINIA

Van opa mag de kleuter onbeperkt schransen op feestjes, zijn ouders willen grenzen voor hun kleine lekkerbek. Hoe die te handhaven?

Mag ik een ijsje?' Zo kan de vierjarige zijn dag al beginnen. Als er op de gedekte ontbijttafel ook hagelslag staat, dan zou hij het liefst vier boterhammen eten omdat hij de hagelslag zo lekker vindt. Zijn fixatie op voedsel is bovengemiddeld en om te zorgen dat hij gezond en op gewicht blijft, hebben zijn ouders thuis de teugels wat aangehaald. Hagelslag staat alleen nog in het weekend op het ontbijtmenu, en er komen vooraf gesmeerde boterhammen op tafel zodat de kleuter niet in de verleiding komt meer te eten dan nodig is. Discussies over extra porties zijn verholpen door het avondeten alvast op borden te scheppen.

Ze merken dat het werkt, binnen de muren van hun huis. Het probleem vormen de familiefeestjes buitenshuis. Daar staan de tafels vol met lekkernijen: broodjes, chips, toastjes, taartjes. Waar hij op kinderfeestjes vaak is afgeleid en vooral bezig met spelen, zijn de familiebijeenkomsten voor hem een vrijbrief tot eindeloos schransen aan de tafel met hapjes. Dat gaat zo ver dat hij er wel eens van moet spugen. Moeder vindt het zo onderhand gênant, maar bijval krijgt ze niet: opa vindt het schattig, en mensen die hem niet kennen vinden het ook alleen maar leuk en positief dat hij zo'n goede eter is. Wat te doen?

Heel goed dat dit jongetje thuis duidelijke grenzen krijgt als het om eten gaat, zegt kinderdiëtiste Wendy Meesters. "Kinderen willen nu eenmaal alles hebben wat ze zien en de (hagelslag)fabrikanten maken daar gretig gebruik van. Wat kinderen op die leeftijd wél goed kunnen is onderscheid maken tussen regels thuis en die op andere plekken. En ze voelen haarfijn aan: opa vindt het wél goed als ik meer eet dus ik zeur door."

Ga eerst dat gesprek met opa aan, adviseert Meesters. "Voor of na het feestje, niet tijdens de borrel zelf, want dan komt de boodschap niet goed over. Geef aan dat jij graag zou willen uitdragen dat er grenzen zijn en dat niet alles wat op tafel staat onbeperkt voor kindermonden is bedoeld."

"Bespreek de regels die je met opa hebt afgesproken ook met kleuterzoon: 'Als je iets lekkers ziet op tafel wat je wilt hebben dan kom je het eerst vragen aan mama', of: 'Je mag vijf lekkere dingen pakken en dan niet meer'."

Meesters adviseert gekleurde schaaltjes tussen de grote mensenhapjes neer te zetten, speciaal voor de kinderen. "Zo blijft het een feestje waar hij onderdeel van uitmaakt, maar wel met duidelijke grenzen."

Kinderen moeten naar hun buik leren luisteren, vult opvoedcoach Tea Adema aan. "Wanneer is deze vol, wanneer is de buik leeg en wat zou nu lekker zijn?"

Dat kan een kind alleen maar leren door ervaring op te doen en door het goede voorbeeld te krijgen. Maak dus thuis géén afgepaste porties, maar laat het kind juist zelf opscheppen, is Adema's advies. "Introduceer een nieuwe gewoonte aan tafel waarbij alle gezinsleden aangeven wanneer het buikje vol en rond is. Wil je kind iets eten, vraag eerst hoe het met de buik is. En je kunt leren dat als je buik vol is, dat je dan stopt met eten. Zo voorkom je een machtsstrijd waarin het kind meer wil en ouders nee moeten zeggen."

Nog een tip: Laat hem zelf het beleg kiezen voor zijn boterhammen, met maximaal twee alternatieven. Welke boterham hij als eerste eet, mag hij zelf weten.

"Zo blijft de autonomie van het kind ook aandacht krijgen. Alles bij hem weghouden, zal hem alleen maar gretiger maken."

Overigens: soms te veel eten bij opa kan best nuttig zijn, zegt Adema. "De link tussen te veel eten en misselijk worden is niet zo snel gelegd bij een kleuter, daar zijn soms meerdere ervaringen voor nodig."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden