'Thuis praat ik niet zo netjes'

Wat is gastvrijheid? Leerlingen van het Nova College leren het in het restaurant van de school. Ze oefenen op echte gasten.

Ze zijn een jaar of zestien, zeventien. Drie jongens strak in het pak, paarse stropdassen, gel in de haren. Het is stil in de gangen van hun school, het Nova College in Haarlem. Zes uur 's avonds, de lessen zijn allang voorbij. Maar zij zijn er nog, ze wachten. Wanneer de deur opengaat, beginnen ze te stralen. De één helpt de gasten uit hun jassen, de ander checkt een reservering, weer een ander houdt galant deur open naar het volgende vertrek: het restaurant.

"Het restaurant is als een theater. Als de gasten binnenkomen, gaat het gordijn op: het podium is van ons. Wij zorgen ervoor dat de gasten een mooie avond hebben", zegt Ron Wiegel. Wiegel doceert het vak gastheerschap op het Nova College, een vak dat je alleen in de praktijk kunt leren. Daarom heeft de school een heus restaurant in het gebouw waar 'echte gasten' kunnen dineren - van dinsdag tot en met vrijdag, behalve in de schoolvakanties. De bediening bestaat uit eerste- en tweedejaars leerlingen van de vierjarige mbo-opleiding horeca, onderneming en management en van de tweejarige opleiding gastheer/gastvrouw.

Wie hier ook maar even vragend om zich heen kijkt, vindt direct een kelner of serveerster naast zich. Wie toelichting wil op de menukaart, wordt uitvoerig en geduldig te woord gestaan. Meerdere malen wordt gecheckt of 'alles naar wens' is. Het valt op: hier wordt met enthousiasme een vak uitgeoefend.

Mike van Lochem (17) verklaart met een glimlach van oor tot oor: "Als ik hier ben, gaat de knop om. Ik denk nergens meer aan, behalve aan de gasten. Ik speel een soort rol, maar toch ben ik het zelf. Ook als ik eigenlijk chagrijnig ben, ben ik hier vrolijk."

Gastvrijheid betekent anders praten, anders denken, zegt Marre Akkerdaas (16), terwijl ze geconcentreerd een amuse op tafel zet. Ze heeft een mantelpakje aan met een kokerrok, haar lange blonde haren in een strakke paardenstaart. "Normaal praat ik niet zo netjes, ik gebruik wel eens een scheldwoord tussendoor. Dat kan hier écht niet. Om gastvrij te zijn, moet je denken als de gast. Je probeert al te weten wat ze nodig hebben vóórdat ze het vragen. Ze moeten een fijne avond hebben, zonder er zelf moeite voor hoeven te doen."

In korte tijd zit het restaurant helemaal vol. Christine Boonstra (17) schenkt behoedzaam wijn in - hand aan de onderkant van de fles, etiket naar boven. Ze staat kaarsrecht. "Als je ingezakt staat, komt het ongeïnteresseerd over", zegt ze. Later wil ze een eigen, chic restaurant. Christine houdt van deftig. "Alles volgens de etiquette, dat vind ik leuk." Ze baalde vanavond een beetje: "Ik bracht een tafel het dessert, meneer Wiegel kwam erbij staan. Ik was vergeten het peper- en zoutstel weg te halen. Hij zei wat ik fout had gedaan waar de gasten bij waren. Ik schaamde me een beetje."

Terwijl zijn klasgenoten toelichting geven bij kaasplankjes, koffiebestellingen opnemen en desserts brengen, neemt Timo Drost (19) even de tijd om de boel te overzien. Hij is vanavond de manager. "Ik heb geen klachten", zegt hij. Straks, als alle gasten weg zijn, rapporteert hij aan meneer Wiegel over 'zijn personeel'. Hij haalt een opgevouwen A4'tje uit zijn pantalon. "Ik heb aantekeningen gemaakt." 'Mike is overal te vinden, enthousiast!', staat er. En: 'Christine heeft ongebruikte wijnglazen goed uitgehaald.' Timo is tevreden, ondanks het akkefietje van zijn klasgenoot met de leraar. "Eén jongen is boos weggelopen, geloof ik, omdat de leraar vond dat hij niks deed."

Wiegel wuift het weg. "Ach, het blijven pubers, en dit blijft een opleiding. Hier mag je fouten maken. Die jongen kwam met een dessert aanzetten terwijl er nog vieze borden op tafel stonden. Toen ik hem erop aansprak, zei hij dat iemand anders de tafel had moeten afruimen. Daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat erom hoe het overkomt op de gasten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden