Thuis in Roermond

Wie Roermond zegt, zegt Gé Reinders. Deze week verscheen de documentaire 'Gé Reinders, de film' over de 63-jarige Limburgse bard. Een wandeling met de zanger door de oude Hanzestad, die hij in zijn hart sloot.

De hardstenen Maria Theresiabrug uit 1771 stamt uit de tijd dat Roermond nog Oostenrijks was. De brug biedt een lieflijk uitzicht over het bochtige riviertje de Roer met rechts de Roerkade en links de historische pandjes van Voorstad Sint Jacob. Vandaag laten de bevers die het riviertje bevolken zich niet zien. Midden op de brug houdt de Limburgse zanger Gé Reinders stil. Leunend tegen de balustrade knijpt hij zijn ogen dicht tegen het waterige lentezonnetje. Even een momentje genieten in Roermond. Zíjn Roermond.

De 'man van een kleine stad', zoals hij zichzelf bezingt, woont in 'een fantastische stad', vertelt hij. "Roermond is klein, maar heel mooi. Ik ga hier nooit meer weg." Het zijn de rivieren die de stad haar karakter geven: de Roer en de Maas. "Een beetje stad heeft een rivier. Het water bracht Roermond welvaart. Het is een oude Hanzestad met een rijk verleden. Nog altijd een beetje chic ook. Roermond heeft stijl. Dat komt door de rechtbank en de bisschop, die hier zijn zetel heeft."

Beauty is in the eye of the beholder, heet het. Dus als die beholder niemand minder is dan de zachtmoedige romanticus Gé Reinders, zit je als stad goed. Ook al zijn er flinke gaten geslagen in je historische stadshart - resultaat van de bouwwoede van een veroordeelde wethouder - de componist van het mooiste Nederlandstalige lied aller tijden 'Bloasmuziek' ziet louter de allermooiste kanten.

Reinders kwam er op 6-jarige leeftijd wonen, in de buurtschap Leeuwen, waar hij al snel in het kerkkoor zong. "We kwamen uit Helden en werden uitgelachen vanwege onze tongval. Maar het Roermonds heb ik me snel eigen gemaakt." Als kind zwierf hij graag door de stad. Langs de oude straten, de pleinen, de kades, het water. Hij zwom in de enorme grindgaten buiten de stad. "Er is hier meer water dan in de Vinkeveense Plassen."

Voorstad Sint Jacob, waar hij zelf al dertig jaar woont, was voor hem verboden terrein. Toen een rommelig gebied, nu een gewilde stadswijk. "Bij de houthandel van de gebroeders Van Esser kwamen kustvaarders uit Noorwegen hout brengen. Die 'kustvaarders' intrigeerden me mateloos. Maar mijn vader wilde beslist niet dat ik er kwam. Wat precies het gevaar was, heb ik nooit begrepen."

Een ander gebied dat Reinders adviseert, is het terrein van de oude chemische fabriek ECI, inmiddels omgebouwd tot Cultuurfabriek. Nieuw elan met een bioscoop, een theater, een popzaal en horeca, waaronder een sterrenrestaurant. Het past bij een stad die het zo te zien behoorlijk voor de wind gaat en waar overal wordt gebouwd.

"Roermond heeft veel te danken aan het outletcenter", vertelt Reinders. Ook al een project van wethouder Van Rey. "Die man heeft heus goeie dingen gedaan. Er was in het begin weerstand tegen, maar het trekt mensen uit de hele wereld. Vooral Chinezen komen er graag. Een groot deel daarvan bezoekt ook het stadscentrum. Daarom hoor je nu in de straten van Roermond talen uit de hele wereld."

Verder bepalen de trotse torens van de Romaanse Munsterkerk en de Sint-Christoffelkathedraal, de hoofdkerk van het bisdom, van verre het beeld van de stad. En al hebben veel kerken allang een andere bestemming gekregen - in de monumentale Koepelkerk zit een gezondheidscentrum - overal tref je de sporen van het rijke roomse verleden, zoals het meer dan levensgrote kleurige kruisbeeld in de Minderbroederstraat.

De kerk was er ooit oppermachtig. Reinders' vader werd van het priesterseminarie gestuurd omdat hij, na een ongelukkige valpartij, de duim en wijsvinger van zijn rechterhand niet meer op elkaar kon krijgen en dus geen hosties meer kon uitdelen. "Volgens mijn oom de enige keer dat hij mijn opa heeft zien huilen."

De bisschop zit er nog, maar de kerkelijke macht is verdwenen. De priesters die lesgaven op het Bisschoppelijk College, waar Reinders naar school ging, gingen in de jaren zeventig de een na de ander achter de vrouwen aan. "Mijn moeder was woedend. Heel haar leven hadden ze haar de les gelezen en bij de eerste de beste gelegenheid deden ze zelf alles wat ze haar verboden hadden."

In de Zwartbroekstraat, de oude uitgaansbuurt van de stad, rijgen de cafés zich aaneen. Er is er amper een bij waar Reinders niet heeft gespeeld. "Een mooie tijd was dat, ja. Maar nu kom ik er niet veel meer." Lachend: "Tja, ook ik word een dagje ouder." Liever brengt hij, zeker op mooie dagen, zijn tijd door op een van de terrassen op de Markt of het Munsterplein aan de voet van de uit gele mergelblokken opgetrokken Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. "Als het maar een beetje weer is, puilt het hier uit. Geen doorkomen meer aan."

In de muziektent midden op het plein heeft Reinders ooit 's nachts met een paar vrienden en een dronken kop een miniconcert gegeven. "Je wilt niet weten hoe mooi dat klonk. De akoestiek van die koepel is geweldig!" In de muziektent heft de zanger beide armen. Een gebaar waarmee hij de stad lijkt te omhelzen. Maar ook een groet aan een van de vele voorbijgangers die hun bekende stadsgenoot in het Roermonds dialect gedag zeggen: "Hojje!"

undefined

Tips van Gé voor een dagje Roermond

1 Rondvaart over de Maas met rederij De Veerman of rederij De Corporaal.

2 Cuypershuis, het museum gewijd aan de Roermondse (kerk)architect Pierre Cuypers. cuypershuisroermond.nl

3 ECI Cultuurfabriek, het voormalig fabrieksterrein en nu in gebruik als cultuurcentrum. ecicultuurfabriek.nl

4 Schinderhannes, de operette in dialect van de Roermondse schrijver Emile Seipgens, wordt eens in de zeven jaar opgevoerd. 2017.schinderhannes.nl

5 Sjommelmert, de rommelmarkt, braderie en bazaar op 26 en 27 juli met op de Roerkade bandjes en livemuziek. sjommelmert.nl

6 Roermond Designer Outlet met goedkope merkkleding

7 Stadswandelingen via cityroermond.nl

8 Eten en drinken, o.a. bij muziekcafé Dupont, Roerkade 1a, eetcafé PrinsHeerlijck, Neerstraat 19 en sterrenrestaurant One, ECI 13.

9 Overnachten kan bij TheaterHotel de Oranjerie

Film

Op 2 april is in het Oranjerietheater in Roermond 'Gé Reinders, de film' in première gegaan, een documentaire van regisseur Maurice Nijsten die Reinders zeven jaar volgde. Voor meer informatie oranjeprogramma.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden