ThuisfestivalImagine Rewind

Thuis genieten van zombies en bloed dat tegen de muren spat

null Beeld EPA
Beeld EPA

Fantasy, horror, science fiction: Imagine mag net als vele festivals dit voorjaar in het water zijn gevallen, fans van genrefilms kunnen er wel thuis van genieten. Vanaf vandaag presenteert het festival gratis iedere twee weken een ander pakketje korte films die tijdens de vorige editie te zien waren.

Imagine trapt af met zes films die mooi laten zien hoe belangrijk verbeeldingskracht en humor kunnen zijn om een kort verhaal te vertellen. Neem de voorbeeldig gemaakte Zwitserse ‘Dead Animals’ van David Oesch, waarin een man worstelt met het afscheid van zijn dode kat en blij is met een begripvolle taxidermiste. Mysterieus en visueel meeslepend werkt de film toe naar een fraai einde. Een eigenaardig geestig, bijna ontroerend verhaal over de band tussen mens en huisdier.

In het eveneens beeldend ijzersterke ‘God’s Kingdom’ is een priester op de vlucht met een zwijgend jong meisje. Hinkstapspringend in de tijd creëert de Britse Guy Soulsby een verontrustende thriller over mystieke kracht en religiositeit. De uitstekende cast valt op, net als de zorgvuldig gekozen, in grauwe tinten gedrenkte decors: van een koffietentje langs de weg tot een nazomers maisveld.

Twee andere films charmeren vooral als nadrukkelijke knipogen naar bekende genres. De titel ‘Helsinki Mansplaining Massacre’ van Ilja Rautsi zal fans van horrorklassiekers de oren doen spitsen en is, inderdaad, een verhaal waarin het bloed tegen de muren spat. Maar wel met een maffe feministische inslag: een vrouw neemt wraak op bemoeizuchtige mansplainers. Zombies, kannibalisme en de kerstman komen in dikke sneeuw samen rond een knappend vuur in de lekker vet vormgegeven western ‘Chowboys: An American Folktale’, van Adam Brooks.

De films bieden misschien niet de meest zonnige kijk op de mensheid, ze halen ons wel even ver weg van het door quarantaine opgelegde alledaagse.

De korte films van Imagine Rewind zijn te zien op imaginefilmfestival.nl

Lees ook:

De nieuwe serie ‘Ares’: heel Holland houdt van horror, hoopt Netflix

De Gouden Eeuw, een studentencorps, bovennatuurlijke krachten. Het zijn de ingrediënten van de eerste échte Nederlandse Netflix Original, een horrorreeks genaamd ‘Ares’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden