Thuis bevallen wordt zeldzaam, vooral in de stad

baren | interview | Waar een vrouw bevalt, maakt de verloskundige niet uit. Zolang de moeder in spe maar geen extra stress krijgt.

Thuis bevallen, dat doen Nederlandse vrouwen nauwelijks nog. In 2015 kreeg 13 procent haar kind thuis; in de jaren negentig was dat nog zo'n 35 procent.

"Ons maakt het niet uit waar een vrouw bevalt", zegt Mieke Beentjes, voorzitter van de KNOV, de vereniging van verloskundigen. "Vindt ze het thuis maar gedoe, of vindt haar partner het spannend, dan moet ze het niet thuis doen. Dan maakt ze maar verkeerde hormonen aan."

Verkeerde hormonen?

"Stress zorgt voor adrenaline en dat remt de productie van het hormoon dat weeën opwekt. Die zakken dan weer af. Dat is niet fijn. En wat is het belangrijkste van een bevalling? Dat het kind gezond wordt geboren en de moeder er goed op terugkijkt. Dus moet de vrouw de plek kiezen die het beste voelt."

En dat is nauwelijks nog thuis?

"Rond 2010 was er veel negatieve pers over thuis bevallen. Dat is maar een risicovolle onderneming, was de boodschap, en die heeft veel angst veroorzaakt. Meer vrouwen kozen voor het ziekenhuis en dat heeft een zelfversterkend effect: bevallen de vrouwen in je omgeving niet thuis, dan doe jij dat ook niet. We zien dat vooral in steden: in Rotterdam of Den Haag kiest bijna iedere vrouw voor het ziekenhuis. Op het platteland is thuis bevallen nog veel gebruikelijker."

Zit er wat in dat risico mijden?

"Ongeveer 36 procent van de vrouwen die aanvankelijk thuis willen bevallen wordt doorverwezen naar een gynaecoloog. Dat is meer dan vroeger. Er zijn dan ook heel veel medische indicaties bijgekomen de laatste jaren. Vroeger deed gewicht er niet toe, nu geldt een bmi van 35 als te zwaar om thuis te bevallen. Vrouwen worden ook doorverwezen op leeftijd. Ik heb dat nog nooit gedaan. Ik kan niet bedenken waarom alleen leeftijd of alleen gewicht een beletsel zou zijn."

Speelt angst voor pijn een rol? De cijfers over 2015 laten zien dat ruim 20 procent van de vrouwen een ruggeprik kreeg. En dat kan alleen in het ziekenhuis.

"Sinds 2008 geldt er een richtlijn waardoor pijnbehandeling 24 uur per dag beschikbaar is. Het wordt makkelijker aangeboden dan vroeger, maar er zitten ook nadelen aan. Voorlichting over voor- en nadelen en over soorten pijnbehandeling helpt de vrouw te kiezen waar ze bevalt. Want, zoals gezegd, zij moet goed terugkijken op die bevalling. Als een vrouw zegt dat ze per se pijnbestrijding wil, dan regelen we dat. Maar soms is de wetenschap dat het beschikbaar is al genoeg."

Is er verschil tussen hoog- en laagopgeleide vrouwen?

"Hoogopgeleide vrouwen bevallen vaker thuis. Die informeren zich uitgebreider, kiezen vaker voor een nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding: in plaats van de traditionele controle zitten ze twee uur in een groep bij elkaar en wisselen informatie uit. Vrouwen uit die groepen kiezen vaker voor een thuisbevalling."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden