Thuis bevallen is vertrouwder

De thuisbevalling houdt voor de meeste lezers geen risico in. Maar bezwaar tegen het ziekenhuis is er nauwelijks, blijkt uit de antwoorden op de vraag van Monic Slingerland.

Ruzie bijleggen

Thuis bevallen is een risico zolang de ruzie tussen gynaecoloog en verloskundige niet eindelijk eens wordt bijgelegd. Ik ben een groot voorstander van keuzevrijheid als het gaat om bevallen. Zelf koos ik twee maal voor een thuisbevalling omwille van de rust en zo weinig mogelijk mensen aan mijn bed. Ik belandde een paar dagen na de bevalling van mijn tweede dochter veel te laat in het ziekenhuis met kraamvrouwenkoorts. Ternauwernood werd ik gered van de dood. De verloskundige wachtte te lang met mij doorsturen naar het ziekenhuis uit (naar eigen zeggen) angst voor gedoe met de gynaecoloog, want die zouden er een punt van maken als ik onnodig doorgestuurd werd. Niet alleen de babysterfte zal vermoedelijk afnemen door een betere samenwerking, ook de sterfte onder kraamvrouwen.

Noortje de Vries Utrecht

undefined

Vertrouwd

Als ik de keuze krijg tussen een ziekenhuisbed in een onbekende kamer, met onbekende (overigens meestal best vriendelijke) dames aan mijn bed, overdonderd door medische termen enerzijds en mijn eigen huis, badkamer en bed, vertrouwde, deskundige vrouwen die mij in elk geval enigszins kennen, in een vertrouwde sfeer, dan weet ik het wel. Het verschil tussen de ziekenhuisbevalling van onze eerste en de thuisbevalling van onze tweede was vooral dat ik me thuis meer op mijn gemak voelde en daardoor niet het gevoel had dat alles mij maar overkwam. Nu, 24 weken zwanger van onze derde, staat de keuze voor thuis bevallen al die tijd al vast. Mits het medisch gezien goed blijft gaan natuurlijk.

Martine den Boer Schiedam

undefined

Ziekenhuis om de hoek

Ik kreeg mijn tweede (en laatste) kind toen ik 38 was in 1985. Ik woog de risico's. Vanwege mijn leeftijd besloot ik mee te doen aan een screening. Er was een testperiode gestart van de vlokkentest.

Daarvoor kwamx ik bij een vrouwelijke gynaecoloog terecht die ook zwanger was. Ik heb aan de orde gesteld of ik in het ziekenhuis zou bevallen. Nee, was het antwoord van de vroedvrouw. Als het nodig is bent u even snel in het ziekenhuis als wanneer u daar naar een andere afdeling moet. Ik woonde op zo'n 100 meter van het Antonius ziekenhuis, toen nog in Utrecht.

Josee van Eijndhoven Den Haag

undefined

Kies zelf

Met vertrouwen in het eigen lijf aan de bevalling beginnen is niet alleen voor de vrouw maar óók voor de partner belangrijk. Erover lezen en een goede cursus met partner volgen kan het vertrouwen van beiden doen toenemen. Op de expertise van de verloskundige moeten beiden ook kunnen vertrouwen, zodat bij complicaties samen met de verloskundige het moment van vertrek naar het ziekenhuis wordt bepaald. Met z'n drieën vorm je zo het bevallingsteam. Ontbreekt dit vertrouwen, ga dan in het ziekenhuis bevallen. Wie weet geeft de specialistische omgeving je daar wél het benodigde vertrouwen. En kies vooral zélf.

Nicole Wolvenne Arnhem

undefined

Stress

In mijn ogen betekent een bevalling daar waar de vrouw niet wil zijn de grootste risico's met zich mee, dit vanuit de gedachte dat je op zo'n plek dusdanige stress ervaart dat je risico's in de hand gaat werken. Thuis bevallen hoeft geen groter risico te zijn, mits je van tevoren weet dat je geen extra risico neemt vanuit je achtergrond.

Lisette Weikamp Doetinchem

Correctie

Kenneth Watson en Rob Kottenhage zijn geen gynaecologen, zoals vermeld in de vraag van Monic Slingerland, maar gezondheidsjuristen. Watson is ook arts.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden