Thuis bevallen is soms riskanter

Volgens gezondheidsjuristen Kottenhagen en Watson moeten vrouwen makkelijker naar het ziekenhuis kunnen om te bevallen (Opinie, 6 mei).

De Jonge en Van Dillen vinden dit onzin omdat volgens hen onderzoek bewijst dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis (Opinie, 12 mei.) Daarbij maken zij echter selectief gebruik van Nederlandse onderzoeksgegevens. Het is nooit eenduidig bewezen dat thuisbevallingen veilig zijn, noch dat thuisbevallingen in het algemeen onveilig zijn.

Het is tijd voor een genuanceerdere blik, voorbij de zwart-wit-indeling in 'alle thuisbevallingen zijn veilig' of 'alle thuisbevallingen zijn onveilig'.

Thuisbevallingen en bevallingen zonder gynaecologische begeleiding zijn veilig als de risicoselectie goed werkt. Risicoselectie betekent dat verloskundigen beoordelen of vrouwen veilig zonder gynaecologische begeleiding kunnen bevallen.

Deze werkt vaak goed, maar niet altijd. Ons recente onderzoek onder 356.412 Nederlandse vrouwen toonde aan dat bij vrouwen met een zwakkere sociaal-economische achtergrond, dus armer of lager opgeleid, thuisbevallingen tot hogere kindersterfte leiden, maar dat thuisbevallingen bij andere vrouwen wel veilig zijn.

Vermoedelijk komt dit doordat risicoselectie voor verloskundigen soms lastiger is bij armere/lager opgeleide vrouwen door een moeizamere communicatie met de vrouw. Gebaseerd op ditzelfde communicatieproblemen-argument ontvangen verloskundigen, op aandringen van verloskundigenorganisatie KNOV, al 23 procent meer geld voor werk in achterstandswijken. Er zijn echter meer armere/lager opgeleide vrouwen dan alleen degenen in achterstandswijken.

De eigen bijdrage voor poliklinische bevallingen dient te verdwijnen. Geld belemmert voor armere vrouwen de keuze voor thuis of in het ziekenhuis.

En uitgerekend voor armere vrouwen kunnen thuisbevallingen riskanter zijn. Verder moet per vrouw worden gekeken in hoeverre men zeker is dat de risicoselectie goed verloopt.

Zo ja, dan kan de vrouw met een gerust hart thuisbevallen. Zijn hier twijfels over, bijvoorbeeld doordat de communicatie niet optimaal verloopt, dan is het beter om een gynaecoloog bij (een deel van) de begeleiding van zwangerschap en bevalling te betrekken en een thuisbevalling af te raden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden