thrillers voor in de koffer

Roslund & Hellström: De uitlevering.

Prachtige, keiharde en vooral razend spannende aanklacht tegen de doodstraf. Speelt deels op Death Row in de VS, deels in Zweden, waar een ter dood veroordeelde uit Amerika plotseling opduikt. Hoe kan hij nog in leven zijn? Korte zinnen en puntige dialogen houden de Scandinavische zwaarmoedigheid in toom.

Kate Atkinson: Wachten op goed nieuws.

Psychologische thriller. Vrouw met drie kleine kinderen wordt slachtoffer van geweld. Het kleine meisje dat aan de moordpartij ontkomt, wordt later opnieuw doelwit. Betrokken politiechef Louise en privédetective Jackson zijn betrokken bij de zaak, en ook heel erg bij elkaar.

David Ignatius: Het Suleiman Spel.

CIA-agent en Jordaanse geheime dienst maken jacht op de terrorist Suleiman. Midden-Oostenkenner Ignatius mengt zijn expertise soepel door het verhaal. De boodschap: moslims willen het Westen kapot maken. En de onbegrensde arrogantie van de Amerikanen zal meer terroristen voortbrengen dan er ooit kunnen worden uitgeschakeld.

Charles den Tex: Cel.

Terechte winnaar van de Gouden Strop voor het beste spannende Nederlandse boek van het afgelopen jaar. Hoofdpersoon en communicatieadviseur Michael Bellicher raakt betrokken bij een auto-ongeluk. Dat is het begin van een lange serie ellendige gebeurtenissen. Zijn identiteit is door criminelen via internet gestolen. Mooi en rijk proza.

John Grisham: De Aanklacht.

Grisham toont aan dat hij niet voor niets bij de toppers hoort. Behalve op geldbeluste en amorele advocaten richt hij zijn pijlen vooral op het Amerikaanse rechtssysteem, waarin waarin rechters worden gekozen. En met veel geld zijn verkiezingen te winnen en rechters te koop. En dus lezen we over opzwepende bijeenkomsten, manipulerende christelijke voormannen, vuile propaganda en ondeugdelijke fondsenwerving. Interessant, vooral met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht.

Robert Harris: Geest.

Politieke thriller. Ooit verkeerden de Britse thrillerschrijver Robert Harris en Tony Blair graag in elkaars gezelschap. Tot Harris kritiek kreeg op Blairs Irakbeleid. In ’Geest’ heet de ex-premier Adam Lang en diens vrouw Ruth, maar verder zijn er aangenaam veel overeenkomsten met het echtpaar Blair, inclusief zijn beroemde grijns en haar krengerige imago.

Gianrico Carofiglio: Met gesloten ogen.

Prima Italiaans rechtbankdrama. De schrijver is een bekende magistraat die graag de strijd aanbindt met corruptie. Hoofdpersoon is de advocaat Guerrieri uit Bari die het zelfde doet. Sterke combinatie: de hilarische zelfspot van de ik-persoon, en de heftige plot over vrouwenmishandeling en incest.

Jan Costin Wagner, Nachtrit.

Een thriller waar je het ijskoud van krijgt. Duitse schrijver laat je in de huid van een gestoorde gek kruipen. Het kwaad sluimert eerst nog wat, maar komt dan toch naar buiten. Niemand heeft het door. Voor wie van koude rillingen houdt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden