Thrillers, muziek- en puberfilms

Debutante Andrea Arnold, ooit presentatrice van BBC-kinderprogramma’s, won vorig jaar de speciale juryprijs in Cannes voor de thriller Red Road. Katie Dickie speelt Jackie, een bewakingsbeambte die de straten van Glasgow in de gaten houdt. Als ze op een van haar tv-schermen een man uit een pijnlijk verleden terugziet, besluit ze hem te volgen. Andrea Arnold filmde in de meest verloederde wijken in Glasgow, tussen verwaarloosde flats, tunnels vol graffiti, afwerkplekken. De roodgekleurde broeierige beelden en de focus op de vrouwelijke seksualiteit herinneren aan het werk van Jane Campion (’In the Cut’) en Carine Adler (’Under the Skin’), maar ook aan de films van Catherine Breillat en Claire Denis.

Rotterdam is altijd een bijzonder podium voor de nieuwste muziekfilms. Speciale tip dit jaar: Shut Up & Sing. Documentairemaakster Barbara Kopple (ook bekend van Woody Allen-docu ’Wild Man Blues’) volgde drie jaar lang de Dixie Chicks. De band viel uit de gratie bij hun countrymuziek minnende conservatieve achterban, nadat zangeres Nathalie Maines op het podium zei dat ze zich schaamde dat de president, net als zij, uit Texas kwam. In het zuiden van de VS werden cd’s verbrand en concerten geboycot.

Rotterdam biedt ook nog een documentaire over het Brits enfant terrible Pete Doherty (Arena: Pete Doherty) én een film over de onverwoestbare Nederlandse punkband The Ex: Building a Broken Mousetrap gemaakt door de Amerikaanse regisseur Jem Cohen. Ten slotte: Awesome; I Fucking Shot That: vijftig mensen uit het publiek registreerden een concert van de Beastie Boys in New York.

Ook vaste prik in Rotterdam: de puberfilms. In het Japanse Fourteen vervreemdt een lerares haar leerlingen van zich wanner ze zich te weinig autoritair opstelt. In het Duitse Die Unerzogenen is de 14-jarige Stevie overgeleverd aan hippie-ouders die ook op het platteland hun illegale activiteiten voortzetten. In I Want To Dancewil de veertienjarige Pian meedoen aan een danswedstrijd in Zuid-China waar alleen heel dunne meisjes aan mogen meedoen. De adolescentie krijgt een politiek perspectief in Day Night Day Night: meisje prepareert zelfmoordaanslag op Times Square in New York.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden