Thomas heeft tijdens EK niets te verliezen

Van een onzer verslaggeefsters AKKRUM - Vorig jaar leverde het Europees allroundkampioenschap bij de vrouwen één gedoodverfde en twee verrassende kampioenes op. Met een zesde titel op zak werd Gunda Niemann op het erepodium geflankeerd door Annamarie Thomas en Tonny de Jong.

Het was een prestatie waar schaatsminnend Nederland heel lang van genoten heeft. Maar inmiddels staat er een nieuw seizoen voor de deur en doemt de vraag op: wat nu? Met een Gunda Niemann die nog steeds mijlenver boven de rest uittorent, is het hoogst haalbare voor Thomas en De Jong een herhaling van vorig jaar. “Enerzijds is het jammer dat ze met hun tweede en derde plaats zo hoog zitten”, zegt vrouwencoach Ab Krook, die Gunda Niemann het komende weekeinde weer moeiteloos Europees kampioene ziet worden. “Maar als je toe kunt slaan, moet je natuurlijk toeslaan en dat hebben Annamarie en Tonny vorig jaar dan ook gedaan.”

Dat betekent overigens niet dat beide schaatssters dat kunststukje op het komende EK zullen herhalen. Krook waarschuwt nadrukkelijk voor een al te groot optimisme: “Bij de vrouwen is er een grote concurrentie in de breedte. Wij kunnen heel goed rijden en toch maar vierde of zesde worden.”

Voor Krook is het Europees kampioenschap geslaagd als zijn rijdsters een 'maximale prestatie' leveren. Voor Annamarie Thomas ook. “Ik voel geen spanning”, zegt ze, “want ik heb niks te verliezen.” Niks te verliezen? Een Europees vice-kampioene heeft toch zowat alles te verliezen? “Als ik mijn best heb gedaan, kan ik vijfde worden en toch het gevoel hebben dat ik niet verloren heb”, antwoordt Thomas.

Rugblessure

Vanwege een rugblessure heeft de 24-jarige schaatsster uit Bantega de afgelopen maanden veel tijd verloren. “Vanaf de zomer heb ik alles bij elkaar een kwart van het seizoen moeten laten schieten”, zegt ze. “In oktober heb ik vier weken niet op het ijs gestaan. De trainingsachterstand die ik toen heb opgelopen, valt niet meer in te halen. Schaatsen is louter techniek, dus een maand minder techniek is heel veel. Toen ik eindelijk op het ijs mocht trainen, moest ik me die techniek eerst weer eigen maken. De anderen waren toen allang met de starttraining bezig. Ik kon hoogstens proberen wat dichterbij te komen.” Maandenlang heeft Thomas achter haar ploeggenoten aangehobbeld. Het was een moeilijk tijd. Niet alleen fysiek, ook mentaal. “In Inzell liep ik te wandelen of lag ik in bed. Al die tijd heb ik naar huis verlangd.”

Dank zij een behandeling met ultrageluid en massage valt er zo langzamerhand met de rugpijn te leven. Af en toe komt de blessure zelfs goed van pas. Want wie kan het een schaatsster, die een half seizoen op halve kracht heeft moeten trainen, kwalijk nemen wanneer haar prestaties bij de verwachtingen achterblijven?

“Ik weet dat ik minder heb getraind”, zegt Thomas. “En daarom voel ik nu geen druk. Misschien komt dat nog, zodra het EK begonnen is. Dat was vorig jaar ook zo. Ik werd pas nerveus toen ik merkte dat ik na de 500 meter op de tweede plaats stond. Maar nu voel ik geen spanning. Ik doe mijn best en ga er vanuit dat ik bij de eerste zes eindig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden