Thomas Erdbrink krijgt prijs voor 'Onze man in Teheran'

Journalist Thomas Erdbrink, bekend van het VPRO-programma 'Onze man in Teheran', is de winnaar van de Spaanprijs. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan iemand die journalistiek of artistiek het thema religie op een 'vernieuwende manier' onder brede aandacht brengt.

Volgens de jury weet Erdbrink een groot publiek te bereiken en 'de kijk van mensen op religie en op een samenleving die we al te vaak rekenen tot de 'as van het kwaad' te nuanceren'. "Hij is een grensganger tussen twee samenlevingen (Nederland en Iran) en van de waarden die zowel hier als daar hoog worden gehouden", aldus de jury, die bestaat uit Hennie Burggraaff (NCRV-KRO), Tom Mikkers (Remonstrantse Broederschap) en Marije van Beek (Trouw).

'De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en het beeld van religie wordt steeds zwarter. Volgens recent onderzoek in Trouw doet volgens twee op de drie ondervraagden religie meer kwaad dan goed', schrijft de jury verder. Volgens hen kan de zienswijze van Erdbrink helpen vooroordelen te overwinnen. 'In Iran, waar hij al jaren woont, zijn niet alleen de godsdienstfanaten allesbepalend maar is er sprake van een 'voortschrijdend inzicht'.'

De prijs, die Erdbrink in mei overhandigd krijgt, bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro. Eerdere winnaars van de Spaanprijs waren tv-producent Jacco Doornbos ('The Passion') en kunstenaar Liesbeth Labeur (Glossy Calvijn!).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden