Thomas Enhco Trio

Jazz

***

Wat klein is en voor je er erg in hebt, verdwijnt. De jonge Franse pianist Thomas Enhco heeft een voorliefde voor het vluchtige, voor de poëzie van het ogenschijnlijk weinig bijzondere. Zijn meest recente cd heet 'Feathers' (veren), een daarvoor 'Fireflies' (vuurvliegjes). Enhco's composities gaan over een liefdesbrief die toch maar niet wordt geschreven, over regen op een raam. Bij zijn muziek dringt zich al snel de beroemde scène uit de film 'American Beauty' op: de jongen die vertelt hoe mooi een opwaaiende plastic tas kan zijn. Enhco's muziek gaat niet alleen over hetzelfde, ze is ook nog eens zeer filmisch.

Het vakmanschap van Enhco en zijn kompanen op bas en drums is onbetwist, maar zijn aanpak heeft duidelijk twee kanten.

Enerzijds is zijn muziek rijk aan warmbloedige, poëtische beelden. Zwaar beïnvloed door romantische pianisten, met name Robert Schumann, weet Enhco zijn verhalen enthousiast en kleurrijk neer te zetten, en dat alles zeer overtuigend. Zijn virtuositeit is speels en flexibel, elke noot sprankelend helder, een schittering.

Anderzijds lijken de muziek en dat wat zij verbeeldt helaas enigszins op elkaar. Neem het beeld van de vuurvliegjes; mooi, maar wat blijft als ze weg zijn? Wereldschokkend zijn ze sowieso niet.

Het wreekt zich dat Enhco's levenservaring en/of zijn fantasie geen gelijke tred houden met zijn technische vermogen. Vaak blijven de composities anekdotes. Ze zijn onderhoudend en voortreffelijk uitgevoerd, maar wat hebben ze uiteindelijk nu echt om het lijf?

Daarbij vult Enhco nog erg veel in. Componeert hij een stuk over zijn hond die op de piano springt en over de toetsen rent, hoor je een hond over de toetsen rennen. Een nacht in een woestijn in Jordanië wordt opgeroepen met snarenspel waarin je de wind het zand hoort opstuiven. Heel knap, niet zo verrassend. Heel mooi ook, maar zolang het duurt. Het publiek in het Rotterdamse Lantaren-Venster gaf zaterdag een staande ovatie. Tot het zaallicht aanging, toen leek veel alweer vergeten. Enhco is een groot talent, maar als hij inziet dat niet alles hoeft te kloppen, gaat zijn muziek nog meer leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden