Thomas bedreigt favoriete Niemann in sprint van haar leven

HEERENVEEN - 'All you need is luck', vermeldde een spanbord vanaf de tribune en dat is Annamarie Thomas uit het hart gegrepen. Talent? Heeft ze niet. De ambitie om hogerop te komen? Heeft ze niet. Volgens de 23-jarige Friezin uit Bantega is er maar één factor die haar harder laat schaatsen dan menig ander. En dat is de geluksfactor.

Twee dagen voordat de Europese kampioenschappen allround in Heerenveen begonnen, probeerde Thomas de indruk te wekken alsof ze een doodgewoon mens is dat af en toe zomaar per ongeluk hard schaatst. Ze werd daarbij geholpen door haar coach Ab Krook, die de mensheid alvast voorbereidde op een EK waaraan voor de Nederlandse schaatssters wel eer, maar geen medailles te behalen zijn.

Nadat gisteren in Heerenveen de 500 meter was verreden, wist diezelfde mensheid wel beter. In een rechtstreeks duel met Gunda Niemann zorgde Thomas voor pure sensatie door een snellere openingstijd neer te zetten dan de Duitse titelverdedigster: 10,89 om 10,98. Op de resterende 400 meters moest Thomas iets toegeven op de snelheidsmaniak uit Erfurt. Voor de toeschouwers, die zich de longen uit het lijf schreeuwden, leek het alsof beide vrouwen tegelijkertijd over de finish raasden. Het scorebord dacht er echter anders over. Dat gaf Niemann 41,02 en Thomas 41,21. Het was een tijd waarmee Thomas haar persoonlijk record met 0,05 seconde aanscherpte. “En als Annamarie de laatste bocht iets minder wijd genomen had . . .”, speculeerde Krook met een brede grijns.

Na de fantastische openingsrace van Thomas kostte het de vrouwencoach zichtbaar moeite een keus te maken tussen gevoel en verstand. “Als je een kampioenschap begint met een persoonlijk record, heb je een goede uitgangspositie”, zei zijn verstand voorzichtig. “Maar er staan nog drie afstanden op het programma, zodat er van alles kan gebeuren. Emese Hunyady is er ook nog, die komt er morgen vast en zeker bij. Niemann en Hunyady moeten we gewoon even laten gaan, die zijn nog te goed voor ons. Dat zijn de twee die gaan knallen, en degene die er heerlijk tussendoor gaat rijden is Annamarie Thomas.” Maar: “Ik denk dat Niemann hier niet op gerekend had”, voegde zijn gevoel er glimmend van trots aan toe. “Als wij haar ooit vlak op de hielen komen te zitten, wil ik nog wel eens zien hoe sterk ze in mentaal opzicht is.”

Dat er gisteren op de kortste afstand slechts twee p.r.'s werden gereden, zegt iets - zo niet alles - over de vorm waarin Thomas op dit moment verkeert. Krook vertelde dat hij altijd al geweten had dat Thomas het in zich heeft een hele grote te worden: “Maar dat ze het dan ook nog eventjes doet, is een heel ander verhaal.” Thomas gaf toe dat ze inderdaad nog nooit van haar leven zo'n fantastische sprint had gereden, maar over zoiets als 'vorm' wilde ze het verder met geen woord hebben. “Het kan ook betekenen dat mijn snelste tijd nog niet scherp genoeg stond”, deed ze het onderwerp koeltjes af.

Chocola

Behalve van schaatsen heeft Thomas er een sport van gemaakt zichzelf en haar prestaties op een laag pitje te zetten en ze daar te houden. Haar supersnelle opening was volgens haar te danken geweest aan de reep chocola, die haar voormalige trainster Sijtje van der Lende haar had toegezegd voor het geval ze Niemann op de eerste honderd meter voor zou blijven. En dat ze tijdens de IJssel Cup ook al had laten zien over een snelle opening te beschikken, kwam enkel en alleen omdat ze destijds wind mee had gehad. Over het verdere verloop van de EK was Thomas vanzelfsprekend al even voorzichtig als haar coach. “Als Niemann blijft staan, wint ze alles. Ze is onverslaanbaar en dat verandert niet zomaar. Op een EK heeft ze nog nooit een 500 meter gewonnen. Dat haar dat vandaag wel lukt, zegt mij meer dan genoeg.”

Thomas combineert een groot schaatstalent met een nonchalante benadering van topsport. “Lichamelijk ben ik kwetsbaarder dan mentaal”, meent de schaatsster, die haar carrière al ettelijke keren geblokkeerd zag door blessures, variërend van de ziekte van Pfeiffer tot een rugaandoening. “Ik kan me over winst of verlies nou eenmaal niet zo opwinden. Dat komt waarschijnlijk pas op het moment dat ik mijn top heb bereikt en voor mijn gevoel niet harder kan. Dan kun je je kop er niet meer bij houden. Maar zover is het nog lang niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden