Thierry Baudet slaat terug: Minister Kaag predikt zelf haat en intolerantie

Minister Sigrid Kaag.Beeld ANP

Thierry Baudet, politiek leider van Forum voor Democratie, slaat hard terug naar minister Sigrid Kaag, die zondag in de Abel Herzberglezing opriep om de democratische rechtsstaat luid te verdedigen. Volgens Baudet is de D66-minister 'zelf degene die haat en intolerantie predikt'.

“Zij ontmenselijkt haar tegenstanders door ze de meest onaangename zaken aan te wrijven”, schrijft Baudet in een opiniestuk in NRC, in reactie op de lezing. “De dialoog die Kaag zegt te waarderen maakt zijzelf onmogelijk door ridiculisering van de standpunten van haar tegenstanders. Ze zit vast in haar eigen gelijk.”

Kaag kreeg op de Herzberglezing van zondag zeer veel reacties. In die lezing zei ze dat ze na haar terugkeer naar Nederland, nadat ze jarenlang voor de Verenigde Naties in het buitenland had gewerkt, verbaasd is over het ‘stilzwijgen’ over opkomend populisme en nationalisme. Zonder zijn naam te noemen, was haar kritiek ook gericht op Thierry Baudets Forum voor Democratie, die volgens haar kiezers ‘verleidt met romantisch negentiende-eeuws nationalisme’.

Trump

In zijn reactie neemt Baudet het op voor nationalistische of populistische politici als president Trump, premier Orbán en de Italiaanse vicepremier Salvini, die immigratie willen tegengaan en de ‘eigen cultuur’ van landen willen bewaken.

Volgens Baudet staan deze rechts-nationalistische leiders voor ‘het Europa van de natiestaten’, en zou Nederland het voorbeeld van Trump, Orbán en Salvini moeten volgen. “Steeds vaker verzetten bevolkingen zich tegen immigratiestromen.”

Hij vindt dat de minister “de hand moet uitsteken naar mensen die zich zorgen maken over ongecontroleerde immigratie”. 

Lees ook:

Sigrid Kaag: stilzwijgen over populisme is gevaarlijk

Minister Sigrid Kaag vindt dat de democratische rechtsstaat in Nederland veel luider verdedigd moet worden. Ook als weerwoord op PVV en Forum voor Democratie. Een analyse van de Abel Herzberglezing van 30 september 2018.

Wees niet stil, onze stem is nodig

Sigrid Kaag  houdt de Abel Herzberglezing. Lees hier de integrale tekst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden