Thierry Baudet in verlegenheid om ontmoeting met extreem-rechtse denker

Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, is in verlegenheid gebracht door een ontmoeting met een belangrijke ideoloog van de Amerikaanse beweging voor 'blank zelfbewustzijn'. 

Baudet had in oktober een vijf uur durende ontmoeting met deze Jared Taylor. De twee spraken elkaar bij een besloten etentje in een Amsterdams hotel, een paar dagen voordat de extreem-rechtse denker in Rotterdam een lezing zou geven bij de extreem-rechtse Nederlandse organisatie Erkenbrand.

Volgens Forum voor Democratie betekent de ontmoeting niet dat Thierry Baudet de ideeën deelt van de Amerikaanse extreem-rechtse denker. Hij werpt die juist verre van zich, zegt een woordvoerder. "FvD staat voor een open, tolerant, democratisch Nederland". De ontmoeting was door Baudet alleen bedoeld om zich te ‘verdiepen’ in de denkbeelden van Taylor, zegt de partij. "Wij spreken met mensen van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream." De ontmoeting werd onthuld door het online platform De Correspondent.

Toch is Baudet door het uitlekken van de ontmoeting in verlegenheid gebracht. Hij heeft het afgelopen jaar, sinds het begin van zijn campagne om in de Tweede Kamer gekozen te worden, steeds gezegd dat hij 'niets te maken wil hebben' met extreem-rechtse groepen of denkbeelden. Dat deed Baudet nadat hij zelf het nieuws had gehaald met de uitspraak dat ‘de politieke elite het Nederlandse volk probeert homeopathisch te verdunnen met alle andere volken'.

Alt-right

Filosoof Jared Taylor (66) is in de VS één van de prominente vertolkers van het ‘alt-right’-gedachtengoed. Hij pleit voor rassenrealisme'. Op zijn website American Renaissance staat te lezen dat niet-witte mensen niet vertrouwd kunnen worden ‘omdat zij het belang van hun groep stellen boven het belang van het land als geheel’. Taylor: "Blanken moeten hun blanke belangen gaan nastreven om te voorkomen dat zij cultureel en getalsmatig gemarginaliseerd gaan worden". 

Bij de extreem-rechtse organisatie Erkenbrand kreeg de filosoof in oktober een warm onthaal: er kwamen tweehonderd mensen af op Taylors lezing. De organisatie is relatief nieuw, en houdt 'studieconferenties' die vooral gericht zijn op een hoogopgeleid publiek. Sommige leiders van Erkenbrand propageren een rauw antisemitisme. Eén van hem schreef op internet dat hij 'geen traan zou laten als men de trein naar het Oosten weer opnieuw opstart'. De AIVD noemt de organisatie 'xenofoobnationalistisch'.

Veel van de extreem-rechtse aanhangers van Erkenbrand zien Thierry Baudet als hun nieuwe leider. Ook Geert Wilders is er geliefd. Rotterdammer Géza Hegedüs, die onlangs één dag lijsttrekker was voor de PVV, heeft banden met Erkenbrand.

Lees ook: PVV blundert en trekt 'foute' lijsttrekker in Rotterdam na één dag terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden