Thierry Baudet: Ik moet het echt nog leren, dit spel

Lijstaanvoerder Thierry Baudet viert de behaalde zetels met partijleden in Level Eleven tijdens de uitslagenavond van Forum voor Democratie. Beeld ANP
Lijstaanvoerder Thierry Baudet viert de behaalde zetels met partijleden in Level Eleven tijdens de uitslagenavond van Forum voor Democratie.Beeld ANP

Met de komst van het Forum voor Democratie wordt het Binnenhof een dandyadvocaat en een zwarte vleugel rijker. Thierry Baudet, eerder in een filmpje: “Ik verheug me er nu al op dat mijn vleugel de Tweede Kamer ingetakeld wordt. Hij moet mee; hij hóórt bij mijn entourage.” Samen met strafadvocaat Theo Hiddema, die zegt ‘in Baudets bevlogen armen’ gevallen te zijn, wil de lijsttrekker een democratische revolutie ontketenen.

Baudet komt dus niet alleen pingelen in de politiek, verzekert hij. Al vanaf het begin van de campagne is hij erop uit ‘het partijkartel’ van de troon te stoten door meer directe democratie. De drijvende kracht achter het Oekraïne-referendum wil gekozen burgemeesters en bindende referenda. En online inspraak.

Maar wat die ‘E-democracy’ inhoudt, wilde advocaat Hiddema niet uitleggen op Limburgse tv. “Dat moet je niet aan mij vragen, ik heb pas net een iphone.”

De advocaat, die zijn chique pakken leeft, noemt Forum voor de Democratie ‘PVV-light’. De partij vindt Europa een ‘volstrekt ondemocratisch moloch’ en wil een Nexit-referendum. Ook wil zij af van open grenzen en ziet de islam als bedreiging. Hiddema was niet bij de uitslagenavond omdat hij ‘een pleitnota’ moest voorbereiden. Hij is teleurgesteld over de twee zetels die Forum voor de Democratie krijgt.

Gevestigde orde

Baudet is juist euforisch omdat het niet vaak voorkomt dat een nieuwe partij twee zetels wint. Toen de eerste prognoses bekend werden, zei Baudet: “We hebben een bres geslagen in de oligarchie die Nederland regeert.” Maar sinds vandaag is hij zelf deel van die gevestigde orde. “Dat bijt elkaar niet”, zegt Baudet aan de telefoon. “Ik kan de gevestigde orde juist aanpakken als ik hier zit. Dat is leuk, dat is spannend.”

De lijsttrekker schrijft het succes toe aan de kwaliteit van zijn kandidaten. “Als je onze top 30 vergelijkt met die van eigenlijk alle andere partijen, is het gemiddelde IQ anderhalf tot twee keer zo hoog. We hebben gewoon héle goede mensen,” zei hij tegen het ANP. Wat zijn eigen IQ is, wil hij niet zeggen. “Geen idee joh, ik maakte die opmerking met een grote glimlach, maar zij nemen het bloedserieus. Ik moet het echt nog leren dit spel.”

Brede achterban

De mensen die hun stem aan hem toe vertrouwden, zijn niet alleen studerende mini-Baudetjes uit de grote steden, blijkt uit de verkiezingsuitslagen. In iedere provincie stemde rond de 1,5 procent op de Forum voor Democratie. Limburg, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland steken daar bovenuit met 2 procent. “Onze achterban is breed, we zijn vrij gelijkmatig verdeeld over Nederland.”

Het partijkantoor aan de Keizersgracht kan Forum voor Democratie het beste verplaatsen naar Volendam, waar de partij 6 procent van de stemmen kreeg. “Daar moeten we toch eens langs”, zegt Baudet. De gemeentes Zandvoort en Blaricum volgen met ruim 3 procent. Gegevens over leeftijd en opleidingsniveau van de Forum voor Democratie-stemmers heeft onderzoeksbureau Ipsos nog niet openbaar gemaakt.

Baudet is momenteel verwikkeld in ‘ernstige onderhandelingen’ over zijn vleugel, die mogelijk niet in zijn nieuwe kantoor in de Tweede Kamer past. “Ik ben nog steeds van plan hem naar binnen te takelen - dat is mijn verkiezingsbelofte.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden