Thierry Baudet doet aangifte tegen minister Ollongren

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie. Beeld ANP
Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie.Beeld ANP

De voorman van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, doet aangifte tegen minister Kajsa Ollongren (D66) van binnenlandse zaken, die zijn partij in een lezing betichtte van het betrekken van ras in het politieke debat.

Baudet maakte zijn besluit vandaag bekend via Twitter. Hij doet aangifte wegens smaad en laster. Partijgenoot Theo Hiddema zal optreden als zijn advocaat.

"Het staat Thierry Baudet uiteraard vrij om aangifte te doen. Maar logischer zou zijn dat hij het politieke debat aangaat. Daar sta ik voor open", laat minister Ollongren weten via haar woordvoerder, in reactie op de aangifte.

De aanleiding is een lezing die Ollongren vrijdagavond in Nijmegen gaf. Daarin noemde zij Forum voor Democratie "de nieuwste afsplitsing van het populisme" die "verder gaat waar Wilders ophoudt".

Volgens haar woordvoerder heeft de minister in die lezing vooral willen stilstaan bij het belang van artikel 1 van de Grondwet, waarin discriminatie op welke grond dan ook wordt verboden. Dat wetsartikel staat volgens Ollongren onder druk, onder meer door aanvallen vanuit de populistische hoek.

Dat Forum voor Democratie expliciet over rassen praat, keurt Ollongren af. "De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat", aldus Ollongren.

Surinamers

Ze verwees daarmee naar een omstreden uitspraak van Yernaz Ramautarsing, in Amsterdam tweede op de lijst van FvD voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die suggereerde twee jaar geleden in een interview dat er een verband zou bestaan tussen iemands IQ en zijn afkomst. "Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo", zei hij.

In een debat met Femke Halsema weigerde Baudet afgelopen week afstand te nemen van die uitspraken. "Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras", aldus Ollongren.

Dat Baudet zich niet distantieerde van de uitspraken van zijn partijgenoot leidde er vrijdagmiddag ook toe dat D66, GroenLinks en PvdA in Amsterdam bekendmaakten niet meer te willen samenwerken met FvD na de verkiezingen. Ramautarsing is in Amsterdam de nummer twee op de lijst van FvD bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Baudet ontkende vanmiddag dat er sprake is van discriminatie of racisme binnen zijn partij. "Dat doen wij op geen enkele wijze en we verwerpen dat ten stelligste", aldus de FvD-leider op een korte persconferentie in Amsterdam.

De komst van PVV en Forum voor Democratie naar de grote steden is verontrustend, schreven D66-lijsttrekkers Reinier van Dantzig (Amsterdam) en Klaas Verschuure (Utrecht) eerder in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden