Thieme: Dieren gaan soms voor

null Beeld anp
Beeld anp

INTERVIEW - "Gelukkig beseft een grote meerderheid dat dierenwelzijn gewoon een legitiem argument is om de godsdienstvrijheid in te perken." Maar een beetje zenuwachtig was de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, toch wel tijdens de stemmingen over onverdoofd ritueel slachten.

Ingrid Weel

Waarom koos Thieme drie jaar geleden juist voor een initiatiefwetsvoorstel dat een einde moet maken aan de onverdoofde rituele slacht?

"Tijdens de landbouwbegroting in 2008 had de Partij voor de Dieren heel veel moties ingediend, waaronder een verbod op de onverdoofde slacht. En dat was de enige motie waarover toenmalig minister Verburg zei: dat nooit en te nimmer. Er was totaal geen opening om erover te praten, juist daarom heb ik het gedaan."

U zou ook een verbod op de bio-industrie kunnen voorstellen?

"Het is moeilijk om in een wet een einde aan de bio-industrie te maken. De rituele slacht is veel concreter. Een verbod op de vissenkom is dat ook ja, maar over die motie zei Verburg dat ze zich kon voorstellen dat wij dat willen.

Daarbij is de slacht ook echt een onderdeel van de bio-industrie die wij willen aanpakken. En ik had de wetenschap achter me. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Diergeneeskunde gaf al langere tijd aan dat we echt niet door konden gaan met de onverdoofde slacht. De feiten waren zo duidelijk. Ik moest daar wat mee doen."

Had u verwacht dat het zo'n emotioneel debat zou worden?

"Ja. Ik besefte wel dat dit wetsvoorstel de godsdienstvrijheid raakt en dat dat gevoelig ligt. Het is ook geen discussie die ik heb losgemaakt. Het onderwerp leeft al decennia. Oud-minister Van Aartsen heeft nog gezegd dat er minder moet worden geslacht op de rituele dieronvriendelijke manier."

Veel juristen vragen zich af of het dierenwelzijn niet op een andere manier kan worden verbeterd, of dit wetsvoorstel dus nodig is.

"Natuurlijk kan het op een andere wijze. Feit blijft echter dat bij een onverdoofde slacht het dier meer lijdt dan bij een bedwelmde slacht omdat het dier bij bewustzijn is.

Ik denk dat juristen er nog aan moeten wennen dat dierenwelzijn de godsdienstvrijheid kan inperken. De Raad van State zei zich niet te kunnen voorstellen dat mijn wet gehoor geeft aan een dringende behoefte. Maar er wordt in wel meer wetten rekening gehouden met dierenwelzijn, denk maar aan het verbod op seks met dieren."

Waar gaat uw volgende initiatiefwetsvoorstel over?

"Ik denk aan een btw-verhoging op al het voedsel dat niet duurzaam wordt geproduceerd, waaronder vlees."

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden