Thibaudet heeft vingers van elastiek

Klassiek

Gustav Mahler Jugendorchester en Jean-Yves Thibaudet *****

Het was vast een idee van pianist Jean-Yves Thibaudet, held in Frans repertoire, om een deeltje uit Ravels 'Ma mère l'oye' als vierhandige toegift te spelen. Tekenend voor de goede sfeer tijdens de zomertournee van het Gustav Mahler Jugendorchester: dirigent Philippe Jordan en de solist kropen samen achter de vleugel in deze afsluiter.

Even daarvoor had Thibaudet ook Ravel gespeeld, of beter, uit zijn mouw geschud. En hij had nog geen toets aangeraakt of de eerste enthousiaste gilletjes kaatsten al door de Grote Zaal van het Concertgebouw.

In het Pianoconcert in G ging de Fransman op de lichtgewichttoer, zijn handelsmerk. Daar kun je over struikelen als luisteraar, want moet het allemaal wel zo zoet? Maar Thibaudet neemt iedere mogelijke twijfel weg, na een paar maten al voert hij je mee. Toch maar even dit cliché, omdat het zo van toepassing is op deze pianist: hij heeft vingers van elastiek. Swing en poëzie gaan bij hem hand in hand, Ravel krijgt vleugels en de magie zoemt over het podium.

Jordan - muzikaal leider van de Opéra national de Paris - en het orkest dreven gedeeltelijk mee op de stroom van Thibaudets Ravel, maar waren eigenwijs genoeg om hier en daar te prikken met extra venijnige accenten.

Het Gustav Mahler Jugendorchester, standplaats Wenen, is een van die goed gelukte orkestkinderen van Claudio Abbado. De groep werd in 1986 in het leven geroepen en verenigt spelers tussen zestien en zesentwintig jaar, uit heel Europa.

Met het Vorspiel uit Wagners 'Rienzi' vielen de musici met de deur in huis en werd onmiddellijk duidelijk waartoe dit orkest in staat is: effectvol spel, met stijl. De jonge professionals bereikten een formidabele mix van enthousiasme en niveau.

De weemoed en de lange neuzen in Sjostakovitsj' Vijfde symfonie werden gedragen door een volleerde strijkerssectie en lucide, stralend koper - een geluid dat net zo sterk schitterde als de instrumenten zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden