Thialf kan slagveld worden

Olympisch kwalificatietoernooi wordt keiharde strijd om een startplek op de Spelen

ANTAL CRIELAARD

HEERENVEEN - Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), vanaf Tweede Kerstdag in Thialf, zal voor Nederlandse begrippen een keihard gevecht worden. Schaatsbond KNSB heeft voor het eerst voor een op Amerikaanse leest geschoeid model gekozen waarin de schaatsers zich op één toernooi moeten laten zien. Bij die zogenoemde 'trials' is dus alle ruimte voor plots opkomend talent, of bijzondere uitslagen. Omdat alle prestaties op voorhand al zijn gewogen in de zogenoemde 'prestatiematrix' zal vrijwel direct na afloop van het toernooi duidelijk zijn welke tien mannen en vrouwen zich hebben geplaatst voor de Winterspelen van Sotsji.

Afgaande op het huidige seizoen is het ook niet ondenkbaar dat enkele 'grote namen' zullen sneuvelen. Na het NK afstanden werd al duidelijk dat het dringen is de top van het Nederlandse schaatsen. Als het NK als blauwdruk zou kunnen dienen voor het OKT zouden bij de mannen schaatsers als Mark Tuitert (regerend olympisch kampioen op de 1500 meter), Stefan Groothuis (voormalig wereldkampioen sprint) en vrijbuiters als Rhian Ket en Jesper Hospes zich niet plaatsen voor de Spelen. Bij de vrouwen hadden Annette Gerritsen en Diane Valkenburg moeten thuisblijven.

Een extra obstakel voor de schaatsers die niet bij de eerste twee of drie op een afstand rijden zijn daarbij de aanwijsplekken die bondscoach Arie Koops zich heeft toegeëigend. De Nederlandse achtervolgingsploegen gelden zowel bij de mannen als bij de vrouwen als topkandidaat voor een gouden medaille. Bij de vrouwen is de vijver waaruit Koops kan vissen inmiddels enorm. Er komen liefst zeven vrouwen in aanmerking voor de ploeg. Bij de mannen is dat anders: daar heeft Koops een voorkeur voor het trio Kramer, Blokhuijsen en Verweij. Mochten één of twee van die drie zich niet direct plaatsen, dan kan de KNSB gebruikmaken van aanwijsplekken omdat het winnen van gouden medailles het uitgangspunt is van het OKT.

Dat kan vooral ten koste gaan van de 1500 meter-rijders, omdat die afstand bij de heren zeer laag gewaardeerd is in de prestatiematrix. De nummers drie en vier van die afstand moeten op voorhand vrezen om niet uitgezonden te worden. Ook de nummer vier van de 1000 meter en mogelijk de nummer vier van de 500 meter zouden zich niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor Sotsji. "Dat het een slagveld wordt, is wel duidelijk", aldus trainer Jac Orie. Dat wisten we van tevoren." Zijn collega Gerard Kemkers had liever een systeem gezien met nominaties en kwalificaties. "Maar toen we daarop aandrongen waren we een roepende in de woestijn. Niemand wilde luisteren. Nu zullen we het hiermee moeten doen."

Programma OKT:
Donderdag 26 december: 5000 meter (mannen), 1000 meter (vrouwen)

Vrijdag 27 december: 500 meter (mannen, klassement over twee afstanden), 3000 meter (vrouwen)

Zaterdag 28 december: 10.000 meter (mannen), 500 meter (vrouwen, klassement over twee afstanden)

Zondag 29 december: 1000 meter (mannen), 1500 meter (vrouwen)

Maandag 30 december: 1500 meter (mannen), 5000 meter (vrouwen)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden