Theresa May: nieuw referendum over brexit is 'verraad van de democratie'

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Britse premier Theresa May wil niets weten van een nieuw referendum over de Brexit. 'Verraad van de democratie', noemt ze een mogelijke tweede volksraadpleging over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Redactie

In de Sunday Telegraph schrijft May dat ze niet zal toegeven aan de luider wordende roep om een nieuw referendum. "In veel gevallen vertrouwden ze er voor het eerst in decennia op dat hun stem zou meetellen; dat na jaren van genegeerd voelen door de politiek hun stem zou worden gehoord", schrijft May over de miljoenen mensen die in 2016 voor de brexit stemden. "Om de vraag opnieuw te stellen zou een groot verraad zijn van onze democratie - en een verraad van dat vertrouwen."

De actiegroep People's Vote voert campagne voor een volksstemming die gehouden moet worden als er een definitief akkoord is tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over brexit.

May schrijft in hetzelfde stuk dat de regering er rekening mee houdt dat er helemaal geen akkoord komt, maar ze ook dat ze er zeker van is dat Groot-Brittannië de EU verlaat met een 'goede deal'. Haar regering heeft onlangs adviezen uitgedaan aan de Britten en aan Britse bedrijven over wat ze te wachten staat als er geen akkoord komt over de brexit.

Lees ook:

Tom Egbers: Ik ben geschrokken van de bittere armoede in Engeland

Hij houdt van de mensen, de humor, de geuren. Logisch, Tom Egbers is half Brits. Maar het Engeland waar zijn moeder vandaan komt, bestaat dat nog wel? In 'Toms Engeland' onderzoekt de tv-presentator wat de brexit voor het land betekent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden