Update

Theresa May: 'En nu aan het werk met een nieuwe regering'

Theresa May houdt een toespraak voor Downing Street 10.Beeld AFP

Theresa May heeft de Britse verkiezingen weliswaar gewonnen, een absolute meerderheid in het parlement is buiten bereik. Toch blijft ze aan als premier. 

Ondanks haar minderheidspositie bezocht May vanmiddag koningin Elizabeth om toestemming te vragen voor het vormen van een regering. Na haar bezoek aan Buckingham Palace legde ze een korte verklaring af voor Downing Street 10, de residentie van de premier, waarin ze zei een regering te willen vormen die Groot-Brittannië door de Brexit loodst. "Als de grootste partij met de meeste stemmen en de meeste zetels, is het vanzelfsprekend dat de Conservatieve partij gaat regeren." 

Het wordt een minderheidsregering, met gedoogsteun van de Democratic Unionists Party (DUP), een Noord-Ierse conservatief protestantse partij. "We hebben een regering nodig die het land zekerheid en stabiliteit biedt. We kijken uit naar de samenwerking met andere partijen", zei ze. May repte in haar toespraak met geen woord over het verlies en de minderheidspositie van de partij, en reageerde ook niet op kritiek van andere partijleiders, die willen dat May aftreedt. 

Ook houdt May vast aan het plan om over tien dagen te beginnen met de brexitonderhandelingen. Ze beëindigde haar korte toespraak met 'laten we aan het werk gaan'. Zonder de pers te woord te staan ging ze weer naar binnen. 

De Conservatieve Partij van May nu op 318 zetels, een verlies van twaalf. De Labour partij van Jeremy Corbyn heeft tot nu toe de grootste winst behaald en staat op 262 zetels, een winst van 31. De grens voor een meerderheid in het parlement is 326 zetels. De officiële uitslag wordt op zijn vroegst vrijdagavond bekend. 

De uitslag van de Britse verkiezingen, alleen het district Kensington heeft de stemmen nog niet geteld.Beeld ANP

Roep om aftreden

Na de uitslag klonk vanuit verschillende hoeken de roep om Mays aftreden. Labour-leider Jeremy Corbyn zei in zijn toespraak dat Theresa May het vertrouwen van het volk heeft verloren. "Het is tijd voor een premier die het volk daadwerkelijk vertegenwoordigt". 

De Conservatieve Partij is niet de enige verliezer van de verkiezingen. De eurosceptische partij UKIP behaalde nul zetels. Partijleider Paul Nuttall kondigde daarom vrijdagochtend zijn aftreden aan. De Schotse nationalistische partij SNP van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon verloor 19 zetels. Ook de Liberal Democrats (LibDem) verloor flink, voormalig vice-premier Nick Clegg is zijn zetel nu kwijt. 

LibDem-partijleider Tim Farron riep Theresa May op af te treden en de brexitonderhandelingen uit te stellen, 'tot er een regering is die weet wat goed is voor dit land'. "Onze premier heeft gegokt en de toekomst van ons land op het spel gezet uit arrogantie en ijdelheid. En nu reikt ze naar rechts, om een coalitie van chaos te vormen. Ze heeft haar partij voor haar land gezet, ze moet zich schamen." Ook SNP-leider Sturgeon was kritisch op May in haar toespraak. "Theresa May is al haar autoriteit en geloofwaardigheid verloren."

Jeremy Corbyn wordt onthaald door zijn aanhang.Beeld AP

Reacties

May wilde met een verkiezingszege sterker staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over een Brexit, maar dat pakt nu dus heel anders uit. 

Europa vreest voor onzekerheid in het brexitproces. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad zei niet te weten wanneer de brexitgesprekken beginnen. "We weten wel wanneer ze moeten eindigen. Doe jullie best om te voorkomen dat er geen deal komt." 

Na de toespraak van May waarin ze aankondigde een regering te gaan vormen en op dezelfde snelheid door te gaan met de brexitonderhandelingen, feliciteerde Tusk de Britse premier. Over de onderhandelingen zei hij: "Geen tijd te verliezen."

Dit artikel wordt aangevuld met de meest recente uitslagen van de Britse verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden