Therapie is beter voor Luis Suarez

JAN VORSTENBOSCH en DOCENT TOEGEPASTE ETHIEK AAN DE UNIVERSITEIT UTRECHT

De wereldwijde verontwaardiging over de beet van voetballer Luis Suarez in de schouder van Chiellini (Trouw, 27 juni) heeft met andere mechanismen te maken dan het schaden van anderen. De verontwaardiging heeft het karakter van een zelfbevestiging van onszelf als mensen die zoiets beestachtigs nooit zouden doen.

En de zware straf, in de lijn van deze verontwaardiging, is eerder een verdachte zelfbevestiging van de Fifa als hoeder van de algemene moraal dan een maatregel om een serieus moreel probleem in het voetbal tegen te gaan. Het gaat om bijzonder gedrag van een bijzondere voetballer en niet om een structureel probleem van normoverschrijding.

Er is in het geval van Suarez weinig reden om een voorbeeld te stellen en een gericht beleid te voeren. Suarez is bij mijn weten de enige voetballer die dit gedrag vertoont. Had Suarez dan geen straf moeten krijgen? Nee, dat zou te snel geconcludeerd zijn. Maar wel een straf die gebaseerd is op een heldere en eerlijke procesgang. Zo zou de vraag of Suarez niet verminderd of helemaal ontoerekeningsvatbaar ('vlaag van verstandsverbijstering') was op het moment van zijn actie, serieus moeten worden genomen. Het feit dat hij in recidive vervalt is een reden te meer om daarvoor te argumenteren.

Psychologen hebben inmiddels Suarez' gedrag uitentreuren geduid als een emotioneel diep gewortelde terugval in een eerder stadium. Zo geven ze het 'monsterachtige' gedrag een wetenschappelijk plekje om alsnog de morele orde te herstellen. Maar is straf wel op z'n plaats? In elke wedstrijd zien we wel een of twee effectieve acties waarbij bewust en professioneel grote risico's op schade aan de ledematen van de spelers van het andere elftal voor lief worden genomen. Maar zo ziet de actie van Suarez er helemaal niet uit.

Misschien moeten we nog eens nadenken over het morele verschil tussen een alledaagse, 'professionele' sliding met grote kans op schade, en een uitzonderlijke beet in de schouder die geen enkel gevolg heeft behalve veel verontwaardiging. Misschien verdient Suarez eerder behandeling dan straf. Misschien moet hij zijn recht zien te halen bij burgerrechters, zoals ook andere sporters dat hebben gedaan, in plaats van recht te laten spreken door een instituut dat weinig recht van spreken heeft gezien haar eigen geschiedenis van machtsmisbruik, corruptie en omkoping.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden