Therapeut Hellinger blijft flirten met Hitler

De populaire Duitse new age-therapeut Bert Hellinger (79) heeft ook in Nederland duizenden fans. Maar Hellinger (van 'familieopstellingen') verhult zijn nazi-sympathieën steeds minder. In Duitsland lijkt Hellingers verval begonnen.

Bert Hellinger wilde een tijdelijk therapiecentrum beginnen in Hitlers voormalige Reichskanzlei in het Oostenrijkse Berchtesgaden, in de buurt van zijn buitenverblijf op de Obersalzberg. Geschrokken door de storm van kritiek heeft hij de huur ervan weer opgezegd.

In zijn onlangs verschenen boek 'Gottesgedanken' richt Hellinger zich rechtstreeks tot Adolf Hitler. ,,Velen noemen je een onmens, alsof er ooit iemand is geweest die men zo noemen mag. Wanneer ik jou waardeer, dan waardeer ik ook mijzelf. Wanneer ik jou verafschuw, dan verafschuw ik ook mezelf. Mag ik je dan liefhebben? Moet ik je misschien liefhebben omdat ik anders ook mezelf niet liefhebben kan? Als ik beken dat jij een mens was net zoals ik, dan zie ik iets dat zowel jouw als mijn oorzaak is - en ons einde.''

Deze uitspraak past in Hellingers populaire methode van 'familieopstellingen', waarbij je naast families ook bedrijven, landen of volken kunt opstellen. In een therapiesessie worden deelnemers opgesteld die bijvoorbeeld familieleden spelen van degene die een probleem heeft. In dit kortdurende 'spel' wordt hetprobleem dat iemand heeft met de opgestelde geanalyseerd en symbolisch opgelost.

Hellinger houdt er opvallende ideeën op na over wat recht is en wat krom. Zijn sympathie ligt doorgaans bij de dader. De slachtoffers zouden geen haar beter zijn dan degenen die hun wat hebben aangedaan.

Sterker nog, het slachtoffer staat de goede orde in de weg. Zo is de vader het hoofd van het gezin, en die is aan niemand verantwoording schuldig. De ondergeschikte dient zich weer te schikken onder het gezag van degene die erboven staat. Dader en slachtoffer worden verzoend door het slachtoffer tijdens de therapie voor degene die dader speelt te laten buigen en vergiffenis te laten vragen. Misbruikte dochter aan incestvader, kampslachtoffer aan nazi-beul. Dit alles omdat allen onderdeel zouden zijn van een groter geheel, waarin goede en kwade invloeden op een hoger niveau met elkaar samenwerken. Het individu heeft zich daarin te schikken.

Hellinger heeft speciaal een hekel aan degenen die zich tegen het Hitler-regime hebben verzet. ,,Die mensen dachten dat ze aan de geschiedenis een andere draai konden geven'', zegt hij. En ,,dat kan gewoon niet''.

Hellinger begrijpt wel waarom slachtoffers zoveel compassie krijgen. ,,Men wil zich identificeren met het vermeende lot van slachtoffers om zich dan beter en verhevener te voelen, zonder een eigen lijdensweg te ervaren.''

Hellinger heeft over veel slachtoffers wel wat aardigs te zeggen. Zo hebben Joden in hun houding jegens de Palestijnen de energie overgenomen van de nazi's die hen vroeger vervolgden.

Met dictators als Pinochet heeft hij mededogen. ,,Je mag van hen die zo'n staatsgreep op hun geweten hebben geen schuldbekentenissen verwachten.'' Het tijdschrift Alert presenteerde onlangs een ruime opsomming van prikkelende uitspraken van Hellinger.

Vanwege alle publiciteit die Hellingers opmerkingen in Duitsland genereerde is daar inmiddels onder Hellinger-therapeuten beroering ontstaan. Zo schreef de vooraanstaande therapeut Arist von Schlippe in een open brief dat hij in het bijzonder was gevallen over Hellingers recente ode aan Hitler en diens uitspraak dat de Joden pas vrede zullen hebben met hun Arabische buurlanden en met zichzelf als ook de laatste Jood een dodengebed voor Hitler heeft uitgesproken. Vorig jaar nam Von Schlippe het initiatief tot een open brief, ondertekend door meer dan 150 Hellinger-therapeuten die zich van Hellingers gepeperde uitspraken distantiëren.

In Nederland is in new-agekringen van kritiek op Hellinger nauwelijks sprake. New-agejournalist en VolZinredacteur Lisette Thooft zag ,,een wijze, oude, diep religieuze man die in enorme liefde voor mensen door de pantsers van de gekwetste persoonlijkheid heen kan kijken''. Dat schreef ze als reactie op een kritisch artikel in Trouw twee jaar geleden. Hellinger-therapeut Jaap Hollander uit Nijmegen vond het toen ,,juist verfrissend om iemand van de vorige generatie ideeën te horen verkondigen zonder zich iets aan te trekken van overdreven regels over wat politiek correct is en wat niet''.

Het tijdschrift Religie & mystiek schreef onlangs bewonderend dat Hellinger ervan geniet de bestaande orde te provoceren en op stang te jagen. Het blad Onkruid benadrukt het verschil tussen Hellingers inspirerende therapie en de 'regelmatig onbetamelijke' persoon van Hellinger. 'Hoe groter de geest, hoe groter het beest', zegt hoofdredacteur Yoeke Nagel. In het volgende nummer van het tijdschrift Alert zegt Nagel dat voor Onkruid de maat met de persoon Hellinger pas vol is als hij betrapt wordt op het brengen van de Hitlergroet. ,,Maar dat maakt zijn werkwijze niet minder waardevol.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden