'Theon! Jij bent Theon!'

Hoe is het als iedereen je herkent en met je op de foto wil? Trouw-redacteur Joris Belgers stapte in de kleren van 'Game of Thrones'-personage Theon Greyjoy en beleefde zijn moment of fame.

Zo'n vijf jaar geleden stootte een meisje me aan op de bruiloft van wederzijdse vrienden. "Theon! Greyjoy! Jij bent Theon Greyjoy!" riep ze, bij wijze van openingszin. Het was al wat laat op de avond. Ik had geen idee waar ze het over had. Wie? Theon Greyjoy - een niet al te sympathiek personage uit de televisieserie 'Game of Thrones', waarvan destijds net het tweede seizoen werd uitgezonden. Theon wordt gespeeld door de Britse acteur Alfie Allen, en blijkbaar leek ik op hem.

Ik waagde me eens aan 'Game of Thrones', en vond de gelijkenis meevallen. Ik had toch niet zo'n benige kop met diepliggende ogen, zo'n wijkende haarlijn, zo'n zure blik? Nee, zo veel leek ik niet op Theon Greyjoy, besloot ik.

Hoewel: het meisje op de bruiloft bleek niet de enige. In de jaren erna werd ik vaker aangesproken op straat. Op het perron. In de kroeg. Zeg, kijk jij wel eens 'Game of Thrones?' Weet je dat je heel erg lijkt oppuh ... Op Schiphol moest ik eens twee Britse tieners uitleggen dat ik écht niet de acteur in kwestie was. Ik ging Nederlands tegen ze praten. Ze wilden alsnog met me op de foto.

Vrienden grapten dat ik op stripbeurzen als Comic Con goud geld zou kunnen verdienen door me uit te dossen als Theon Greyjoy. Dus toen werd aangekondigd dat in de Amsterdam RAI een Comic Con georganiseerd zou worden, dacht ik, misschien moet het er maar eens van komen. Bij wijze van experiment. Om te zien of ik inderdaad zo veel op Theon Greyjoy lijk. En om eens te zien wat al die mensen bezielt om dagen werk in hun kostuum te stoppen en daarmee in een beurshal te gaan rondlopen.

Het heet cosplay: je verkleden als je favoriete personage uit films, series, games of strips. Comic Con is de beurs voor zo'n beetje alles wat populaire cultuur is. De grootste, in San Diego, trok vorig jaar 167.000 bezoekers in vier dagen. Al twee keer werd iets vergelijkbaars in Utrecht georganiseerd, de eerste in Amsterdam trok eind augustus 30.000 bezoekers. Lang niet iedereen liep rond als zijn favoriete actieheld, maar toch zeker een kwart had zich in meer of mindere mate verkleed.

Via 'Game of Thrones'-zender HBO kwam ik in contact met Marc van Hasselt, rondleider bij openluchtmuseum Archeon. Hij was net terug uit Zweden, waar ze met zo'n driehonderd man de slag bij Visby uit 1361 hadden nagespeeld. Uit een zolder vol middeleeuwse mantels, harnassen en leren borstplaten benaderden we de juiste Theon-look. Niet helemaal authentiek - vind maar eens de juiste borstplaat met het familiewapen van Huis Greyjoy. Maar met accenten van konijnenbont, leren armstukken en bolvormige schouderplaten kwam het in de buurt.

De dagen voor Comic Con sla ik wat scheerbeurten over, en borstel expres mijn haren niet om die warrige coupe van Theon te benaderen. Aangekomen bij de RAI hijs ik het leren harnas over mijn lange, zwarte tuniek heen, gesp de arm- en beenstukken vast. Ik zie er best stoer uit, al zeg ik het zelf. Ik wandel de beursvloer op en binnen tien seconden staat er iemand met grote ogen naar me staren. Of ik met haar op de foto wil. Ik stamel nog of ze wel weet wie ik ben, maar dat hoef ik toch niet uit te leggen? Theon natuurlijk!

Zo gaat het tot mijn verbazing de hele dag door. Ik krijg complimenten van vreemden in het voorbijgaan. "Nice cosplay." Mensen knikken me grijnzend toe, anderen houden me staande voor een foto of selfie. Met Ariel de Zeemeermin, Wolverine, The Mad Hatter en met fantasyfiguren die ik helemaal niet herken. Een zwalkende Jack Sparrow springt 'uit character' als ik voorbij loop. Hij wil meteen een foto. "Dude! Je bent zijn dubbelganger. Je had je niet eens hoeven verkleden." Ik begin het steeds leuker te vinden om als Theon rond te lopen. Ik kijk bewust wat boziger en loop wat stoerig met de borst vooruit - net als Theon.

Wat je níet moet doen is aan cosplayers vragen 'als wie ze zijn'. Dan is hun outfit namelijk niet geslaagd. Of je bent gewoon niet op de hoogte, en de meeste bezoekers van Comic Con hebben een encyclopedische kennis van sci-fi, fantasy, games- en andere uitingen van populaire cultuur. Als je écht goed wil cosplayen loop je 'in character' rond: zoals C3PO die net zo houterig tussen de beursstandjes door hobbelt als de gouden robot in 'StarWars'. Cosplay is duidelijk aan mode onderhevig: er lopen flink wat Harley Quinns rond uit de film 'Suicide Squad'. Ook zijn er angstaanjagende goed gelukte zombies uit 'The Walking Dead' en huppelen er flink wat Pokémon voorbij.

Dan: jackpot. Een perfecte Daenerys Targaryen, dé powervrouw uit 'Game of Thrones'. Ze kijkt me verbaasd aan. Ik haar. De 18-jarige Ashley Munoz lijkt namelijk als twee druppels op Emilia Clarke, de actrice die de hoogblonde Daenerys speelt. Het is haar eerste keer op een dergelijke conventie, ze kan er maar niet over uit hoe geweldig ze het vindt. "Waarom Daenerys? Mother of dragons, hallo-o! En iedereen wil met me op de foto." Ze had geluk met de pruik, aan de hemelsblauwe jurk heeft ze drie uur gewerkt. Dat ze daaronder gewoon een witte spijkerbroek draagt valt niemand op.

Even later ontmoet ik Anke Kiers (26) uit Leeuwarden. Ze zou zo een klasgenootje van Harry Potter kunnen zijn. "Ik vind het gewoon zo jammer dat het niet echt is", antwoordt ze nadenkend, als ik vraag waarom ze het zo leuk vindt hier als leerling van Hogwarts rond te lopen. De fandom komt hier tot leven, legt ze uit. Mensen die net zo veel van Harry Potter houden als zij. "Ik maak altijd nieuwe vrienden op dit soort evenementen." Of, zoals de 19-jarige Danique Versluis met het kauwgombalroze kapsel van de Japanse virtuele popster Megurine Luka het verwoordt: "Hier is niemand judgemental. Thuis heb ik het gevoel dat ik de enige ben".

Aan de rand van de beursvloer staan tafeltjes met daarachter de echte sterren. Nou ja, sterren, Amsterdam - waar Comic Con nog in de opstartfase zit - moet het voornamelijk doen met bijrolacteurs of vergane glorie. Ronduit treurig zijn de tafeltjes waar geen rijen voor staan, zoals die van John Ke Quan, de 45-jarige acteur die dertig jaar geleden speelde in 'Indiana Jones and the Temple of Doom' (1984) en 'The Goonies' (1985). Zijn handtekening kost 20 euro, de hoofdprijs (65 euro) betaal je voor Ian McDiarmid of Peter Mayhew. Maar ja, keizer Palpatine en Chewbacca uit de 'StarWars'-films zijn dan ook halve goden, in deze wereld.

Hoewel ik me aan het eind van de dag niet meer of minder Theon voel dan toen ik opstond, begrijp ik wel steeds beter de lol van het cosplayen. Al die liefhebbers van fantasy, games of science-fiction stralen allemaal. Stuk voor stuk. Vreemden geven elkaar complimentjes en wisselen e-mailadressen aan elkaar uit. De ene ghostbuster ontmoet de andere ghostbuster, Jedi's gaan met Stormtroopers op de foto. Het geeft een vreemd soort kick als iemand vraagt of hij met je mag poseren voor een selfie.

Ik trek de gespen van mijn lederen armband nog wat strakker. De borst vooruit. Nog één rondje als Theon over de beursvloer. Echt het laatste.

Reageren?

Lijkt u ook op iemand die heel bekend is? Mail uw ervaringen, onder vermelding van uw woonplaats en in maximaal 120 woorden, naar tijdpost@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden