Theoloog schrijft nieuwe brief aan Anco

De brief die astronoom Peter Barthel aan de zevenjarige Anco uit Groningen schreef over de vraag of God bestaat, afgelopen zaterdag in Trouw, leverde een stroom aan reacties op. Barthel schreef de brief in het kader van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De universiteit vierde dat door het publiek uit te nodigen vragen op te sturen. Anco's vraag 'Kan de universiteit niet uitzoeken of God bestaat?' belandde op het bureau van Barthel.

Veel lezers waren door diens antwoord geraakt. Theoloog Peter Nissen sprak van een 'mooi staaltje vrijzinnige theologie'. Maar niet iedereen zag er de humor van in dat de RuG geen theoloog, maar een astronoom - die per slot van rekening 'dicht bij de hemel' staat - de vraag had laten beantwoorden.

"Gaat de RuG voortaan sterrenkundige vragen dan ook laten beantwoorden door faculteit theologie?", foeterde VU-theoloog Stefan Paas op Twitter. "Ik ga ook niet pontificaal leuteren over zwarte gaten, omdat ik een populair boekje heb gelezen." En: "Komt er een keer een fundamentele vraag van zo'n jochie en dan deze flauwekul...".

Met 'flauwekul' doelt Paas op de inzichten die Barthel ontleende aan de zeer vrijzinnige theologen Carel ter Linden, Harry Kuitert en Klaas Hendrikse, bij wie hij te rade was gegaan. Dat leverde ook volgens PKN-dominee Folkert de Jong een veel te softe 'God van de braafheid' op.

Sommige theologen lieten het niet over hun kant gaan en stuurden kritische beschouwingen over Barthels brief naar de redactie. Zo ook de behoudende theoloog Kees van der Kooi, hoogleraar systematische theologie aan de VU en auteur van het vuistdikke overzichtswerk 'Christelijke dogmatiek' uit 2012. Van der Kooi schreef een eigen brief aan Anco, waarin hij probeerde diens vraag beter te beantwoorden. Want, zegt hij: bij Barthel is God geen persoon meer maar gewoon een ander woord voor 'aardig zijn voor elkaar'. Van der Kooi betreurt dat. Zo'n 'God staat met lamme handjes wanneer de mens niet meewerkt'.

VERDIEPING 6|7 'God is een persoon die naar ons omziet'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden