null

Overlijden

Theoloog Rochus Zuurmond (89) overleden

Zaterdag overleed Rochus Zuurmond, emeritus hoogleraar theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was een fel tegenstander van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004.

Rochus Zuurmond, emeritus hoogleraar bijbelse theologie aan de Unversiteit van Amsterdam (UvA), is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. In 1991 werd Zuurmond benoemd tot hoogleraar aan de UvA. Hij behoorde tot de ‘Amsterdamse School’ binnen de theologie, een groep die de bijbel met een literaire bril las: wat heeft de tekst de lezer anno nu precies te zeggen? De vraag of de bijbelverhalen waar gebeurd zijn, was voor hen minder belangrijk. Daarmee was de Amsterdamse School een buitenbeentje binnen de bredere theologie. Predikant Nico ter Linden, een van de aanhangers van de stroming, vatte die houding kernachtig samen: de bijbelverhalen zijn ‘Wel waar, maar niet waar gebeurd’.

Emeritus hoogleraar bijbelse theologie Rochus D. Zuurmond Beeld LinkedIn
Emeritus hoogleraar bijbelse theologie Rochus D. ZuurmondBeeld LinkedIn

Zuurmond was een fel tegenstander van de Nieuwe Bijbelvertaling van 2004, een van de officiële bijbelvertalingen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Die vertaling in begrijpelijk Nederlands stond volgens Zuurmond te ver af van de grondteksten in het Hebreeuws en het Grieks. In 2010 stuurde hij een alarmbrief naar zijn collega-theologen met een oproep om de officiële aanname van de nieuwe vertaling uit te stellen. De oproep werd door ruim vierhonderd theologen ondertekend.

In 2018 verscheen zijn laatste boek, ‘God en de moraal’, waarin hij oproept tot een andere interpretatie van de Tien Geboden. Volgens Zuurmond zijn de Tien Geboden geen dwingende, tijdloze gedragscodes, maar beloften voor de toekomst: “Als er één ding is dat ik duidelijk wil maken, is het wel dat de Bijbel niet gaat over wat mag en wat niet mag”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden