Theologische pennenstrijd is succes op internet

Gaat het over seks in het bijbelboek Hooglied of over God? Bestaat de hel? Mogen homo's trouwen in de kerk? Dit zijn vragen waarmee de twee jonge theologen Jaap Marinus (28) en Erik Drenth (28) zich bezighouden. Dat doen ze op hun website staatgeschreven.nl. Iedere vrijdag kiezen ze een bijbeltekst en gaan ze erover in discussie. Met succes. Dagelijks trekken ze zo'n duizend bezoekers - veel voor een theologische website. Het weblog bestaat komende maand precies twee jaar. En binnenkort komt het duo met een boek.

Erik Drenth geeft een toelichting.

Waarom een blog met een wekelijkse bijbelbeschouwing?
"In de kroeg - we zijn al jaren bevriend - kwamen we steeds weer over theologische thema's te discussiëren. We verschillen nogal van mening over kernthema's: schepping of evolutie? Leven na de dood? Is er een wederkomst van Christus? Op een gegeven moment leek het ons een goed idee om het op internet voort te zetten. Een website opzetten is maar een kleine investering. Werkt het niet, dachten we, dan stoppen we. Maar het sloeg aan."

Is jullie discussie over 'waar' of 'niet waar' geen achterhoedegevecht?
"Het zijn thema's die vooral bij orthodoxe christenen leven. Je merkt dat ook aan het soort bezoekers dat er op onze site komt. Ze kunnen namelijk stemmen op onze meningen. Vooral in het begin won ik als vrijzinnige nooit. Maar langzaam verandert dat. Er komen ook meer liberale christenen naar onze site, als ik afga op het stemgedrag."

Hoe komt dat?
"De bijbelteksten waarmee de orthodoxe piketpaaltjes zijn uitgezet raken op. Want zoveel teksten zijn er niet waarin bijvoorbeeld staat dat de vrouw haar mond moet houden. We hebben onszelf moeten verbreden. Nu komen er ook gedeeltes uit de Bijbel voorbij die niet zo voor de hand liggen. Een voorbeeld daarvan is de vraag of je Hooglied erotisch of religieus moet interpreteren."

Twee theologen die in discussie gaan. Dat riekt nogal naar protestantse gelijkhebberigheid.
"Zolang je de wil hebt om naar anderen te luisteren en serieus ingaat op argumenten, dan kan dit. We proberen onze stellingen bovendien te verdedigen door het dichtbij onszelf te houden, door te zeggen: 'Dit is míjn persoonlijke overtuiging.' Niet: 'Dit is dé Waarheid'."

De duizend lezers per dag van jullie weblog is meer dan er van menig theologisch boek wordt verkocht. Is dit de toekomst van de theologie?
"Misschien. Voor academische theologie is dit te snel en te kort. Maar ik vind dat je als theologen overal naar buiten moet treden. Moderne media zijn daar een voorbeeld van."

Vrijzinnig en orthodox
Jaap Marinus en Erik Drenth groeiden beiden op in een baptistengemeente in Hoogezand. Hun wegen gingen uiteen. Drenth studeerde tot 2008 theologie in Groningen. Daar kwamen de geloofszekerheden waarmee hij groot was gebracht een voor een onder vuur te liggen. Hij noemt zich nu vrijzinnig. Marinus bewandelde een ander pad. Hij is bijna klaar met de opleiding theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hij bleef zijn opvoeding trouw en noemt zich nog orthodox.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden