Theologienacht wordt publieksevenement

Kerkhistoricus Paul van Geest uitgeroepen tot meest spraakmakende theoloog van het jaar

WILFRED VAN DE POLL en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Veel winnaars waren er afgelopen zaterdag, tijdens de vierde Nacht van de Theologie, dit jaar in Amsterdams debatcentrum De Rode Hoed. Maar liefst vijf. Paul van Geest werd uitgeroepen tot 'meest spraakmakende theoloog' van het jaar. En de 'theologie publicatieprijs' ging dit jaar niet naar één, maar naar twee boeken - met allebei twee auteurs: 'God bewijzen' van Stefan Paas en Rik Peels, en 'De berg van de ziel' van Christa Anbeek en Ada de Jong.

Kerkhistoricus Paul van Geest sleepte de prijs voor theoloog van het jaar in de wacht vanwege zijn optreden in de media, en met name seculiere media, aldus juryvoorzitter Willem Pekelder. "Hij weet zich als gelovige ook staande te houden bij 'Pauw & Witteman' - wat een hele prestatie is." Van Geest werd "de officiële duider in de media over de gang van zaken bij het aantreden van de nieuwe paus Franciscus. Op radio en tv wist hij welbespraakt en vriendelijk de voor buitenstaanders onbekende procedures en rituelen dichterbij te brengen. Zo maakte hij theologie relevant ver buiten de grenzen van zijn vakgebied".

Dat laatste past bij de doelstelling van de nacht. Van een onderonsje tussen theologen, luxueus dinerend aan boord van het SS Rotterdam of in de Hermitage, evolueert die langzaam in de richting van een laagdrempelig publieksevenement. Zo waren dit jaar voor het eerst ook niet-theologen welkom. Organisator Tom Mikkers: "Het publiek was diverser dan bij voorgaande edities. De opkomst lag met driehonderd bezoekers ook hoger."

Ook nieuw: een doorlopend programma met debatten, zónder galadiner. Thema was de 'participatiesamenleving'. Theologe en oud-Kamerlid Mirjam Sterk schreef hierover het pamflet 'Ieder voor zich en God voor ons allen?'

De prijs voor het beste theologieboek gaat naar boeken die 'relevant, vernieuwend en toegankelijk' zijn. De oogst van dat soort boeken was mager, constateert jurylid Monic Slingerland. Geen enkel boek stak er met kop en schouders bovenuit, vertelt ze. Het meest spraakmakend vindt ze Stefan Paas en Rik Peels. "De godsbewijzen stammen uit de 12de en 13de eeuw. Het unieke aan het boek van Paas en Peels is dat zij dit middeleeuwse genre van 'God bewijzen' op een frisse, moderne manier beoefenen."

Een nadeel, aldus Slingerland, is dat het boek vooral christelijke lezers van protestantse huize aanspreekt. "Daarom is als tweede winnaar het boek van Anbeek en De Jong gekozen. Dit is toegankelijker, je kun het gerust aan iedereen uit je kennissenkring geven, ook als ze niet geloven. Vanuit persoonlijke ervaringen van verlies bekijken Anbeek en De Jong de dogma's van het christendom. De één accepteert die wel, de ander niet. Er wordt geen conclusie opgedrongen. De keus is aan de lezer."

DE VERDIEPING 6

'Het leven is geen rozentuin'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden