Theologie geen breekpunt Wrijving orthodoxe en r.-k. kerken vooral op lokaal niveau

BEIROET (CIC) - De problemen tussen de orthodoxe kerken en de r.-k. kerk doen zich vooral op lokaal niveau voor. Theologisch zijn er bijna geen verschillen, aldus de orthodoxe metropoliet van Australie, Stylianos, dit weekeinde op een persconferentie in Beiroet. De gemengde r.-k. en orthodoxe theologische commissie vergadert hier voor het eerst na zes jaar.

Het voornaamste agendapunt in Beiroet is de positie van de met Rome verbonden kerken in Oost-Europa. Zij waren onder de communistische regimes bijna alle verboden. Na de val van het communisme en de herinvoering van de godsdienstvrijheid eisen deze kerken hun rechten en vooral hun bezittingen op. Zo willen ze onder meer de kerkgebouwen terug die op last van de staat aan de orthodoxe kerken in eigendom waren gegeven.

Metropoliet Stylianos en kardinaal Edward Cassidy, hoofd van de Vaticaanse raad voor de eenheid der christenen zeiden tijdens een persconferentie dat de kerken het belang van de eenheid der kerken tegenwoordig beter inzien.

De eenstemmigheid van de commissie is nog geen reden om te juichen. Uitspraken van de commissie zijn niet bindend en de conclusies die in een vergaderzaal getrokken worden zijn in de plaatselijke situatie niet altijd even makkelijk om te zetten in concrete daden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden