'Theologen zijn getraind in kijken'

Tegen de stroom van dalende boekenverkoop, snelle communicatie en de opkomst van de e-reader in, begon psychologe en letterkundige Elsbeth Greven vorig jaar een eigen uitgeverij. Uitgeverij Sjibbolet richt zich op de Nederlandse markt voor theologische en filosofische boeken. Deze lente rolden de eerste boeken van de pers.

1 Hoe kwam u op het idee om een eigen uitgeverij te beginnen?
"Een eigen uitgeverij is een oude wens van mij. Ik heb 15 jaar bij een grote uitgeverij gewerkt, waar ik mij specialiseerde in theologie en filosofie. Deze lijn heb ik nu voortgezet. Je ziet dat de echte theologie steeds meer verdwijnt uit de boekhandels. Dat is jammer, want naar mijn mening heeft ze wel iets te zeggen, ook in het huidige tijdsgewricht. Theologen, maar ook psychoanalytici, zijn getraind in goed kijken en analyseren. Vanuit hun achtergrond kunnen zij een diepgravende analyse geven van actuele onderwerpen. Zij bieden een tegenwicht aan de vaak vluchtige elementen in het publieke debat."

2 Wat is het bijzondere aan uw uitgeverij?
"Ik vind het belangrijk om jonge, beginnende auteurs de ruimte te geven. Voor hen is er soms weinig plaats binnen de grote uitgeverijen. Alle auteurs krijgen van mij een intensieve begeleiding. Ik lees altijd met de vertalers mee. Daarnaast richt ik me op specifieke thema's."

3 Is het in deze tijd, waarin de boekenhandel het moeilijk heeft, niet gekkenwerk om een uitgeverij te starten?
"Daar merk ik niet veel van. De verkoopcijfers van de eerste lichting waren goed, beter dan verwacht zelfs. Maar het is nog moeilijk te peilen; deze lente was voor mij de eerste ronde. Ik heb er wel vertrouwen in. Je moet ook bedenken dat ik een eenvrouwsbedrijf ben: ik doe alles zelf. Daardoor zijn de winstmarges totaal anders dan bij een grote uitgeverij."

4 Wie leest uw boeken?
"Mijn uitgeverij zit in een niche. Lezers zijn meestal academisch geschoolde mensen. De boeken worden vaak in verenigingsverband verspreid, bijvoorbeeld voor psychoanalytici of filosofen. Ik denk dat er een redelijk vast publiek is voor deze boeken."

5 Welke schrijvers hoopt u aan te trekken?
"Ik richt me vooral op de vakgebieden hermeneutiek, fenomenologie en psychoanalyse, ik vind dat deze onderwerpen meer aandacht verdienen. Uiteindelijk streef ik naar een mix van vakliteratuur en bredere, publieksgerichte boeken. Ik zou graag meer onbekende auteurs willen uitgeven, zo is er onlangs een boek uitgekomen van de jonge psycholoog Johan Schokker. Ook zijn er boeken gepubliceerd van Eric Borgman, Theo de Boer en Ger Groot. Dat zijn geen jonge, beginnende auteurs, nee, maar enkele grote namen zijn wel een goede binnenkomer voor een nieuwe uitgeverij."

Bert Keizer is op vakantie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden