Theologen willen einde aan celibaat

(EPA)

Meer dan honderdveertig katholieke theologen pleiten voor het afschaffen van het celibaat. In een brief verzoeken ze de kerk vrouwen toe te laten tot het priesterambt en vragen ze om acceptatie van homoseksuele stellen en echtscheidingen.

"De kerk heeft getrouwde priesters en vrouwen nodig", schijven de theologen uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk in de brief. Ook zeggen ze dat dat de kerkleden meer inspraak moeten krijgen. „Wat allen aangaat, moet door allen worden besloten”, stellen ze, waarbij ze vooral de keuze van ambtsdragers helderder willen maken.

"Aan het belang dat de kerk hecht aan het huwelijk en het celibaat moet niet getornd worden. Maar dat betekent niet dat we mensen moeten buitensluiten die een verantwoordelijk leven leiden, met liefde, trouw en wederzijds respect in een homoseksuele relatie of mensen die hertrouwd zijn," schrijven de theologen.

De gevraagde hervormingen zijn mede het gevolg van de recente reeks schandalen met pedofiele priesters, meldde de Duitse krant Die Zeit vrijdag. In 22 jaar was er geen vergelijkbare opstand van theologen. In 1989 was er de Verklaring van Keulen tegen de leiderschapsstijl van paus Johannes Paulus II en zijn benoemingsbeleid.

Tot de ondertekenaars behoren vooraanstaande theologen van universiteiten in Freiburg, Mainz, Regensburg en Münster. „Als theologieprofessoren mogen we niet langer zwijgen”, stellen ze.

Vorige week laaide het debat over het celibaat in Duitsland op. De huidige paus Benedictus XVI blijkt in de jaren zeventig als Duits theoloog te hebben bepleit het celibaat te heroverwegen. Volgens hem was dat huwelijksverbod de oorzaak van het tekort aan priesters. Hij heeft voorspeld dat in 2020 tweederde van de katholieke parochies geen eigen prietser meer zal hebben.

Het celibaat is terug te voeren op Jezus’ apostel Paulus, die zijn celibataire levenshouding aanprees in brieven. Hij was ongehuwd om God ter wille te zijn en beter over de eveneens ongehuwde Jezus te kunnen prediken. Paulus kon wel begrijpen dat niet elke gelovige man het aankon zonder vrouw te leven. „Maar indien zij zich niet kunnen onthouden, dat zij trouwen; want het is beter te trouwen dan te branden”, schreef Paulus in een brief aan de Korintiërs, doelend op het branden van begeerte.

Politici van de christendemocratische partij CDU, onder wie minister Annette Schavan en voorzitter Norbert Lammert van de Bondsdag, hebben recent ook gepleit om gehuwde mannen tot het priesterambt toe te laten. Dit vooral om het tekort aan priesters tegen te gaan. In hun verklaring citeerden ze de voorspellingen van paus Benedictus.

Lammert is in september de gastheer van de paus, als die Duitsland bezoekt en de Bondsdag toespreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden