Theo van Gogh: Onze burgemeester

In de Telegraaf lees ik dat de Heer Aboe Jahjah over-weegt om België te verlaten, al denkt 'ie misschien wel vijf jaar nodig te hebben om zijn opvolger bij de AEL in te werken. Aboe is verbitterd: hij kreeg maar 1400 stemmen bij de laatste verkiezingen en acht het Vlaamse volk beneden zijn waardigheid. Aboe Jahjah: 'God is niet vrijgevig voor Vlaande-ren geweest toen hij het verstand uitdeelde. Het is altijd een racistisch volk geweest.' Dat vond ik mooi gezegd, zoals het ook heel instructief was om te lezen dat meneer elke dode Amerikaanse soldaat als 'een overwinning' beschouwt. Als pooi-er van de Profeet kan men niet hoog genoeg mik-ken. Je zou zeggen, een religieuze fascist die de Islami-tische wet wil invoeren -met alle gevolgen van-dien voor ongelovigen, joden, homo's, vrouwen en afvalligen -is niet iemand met wie je de moeite neemt om in debat te gaan. Ik herinner me nog heel goed hoe Aboe zich liet ontvallen dat de ket-terse Ayaan Hirsi Ali moest worden 'opgesloten'.

Niet duidelijk was of deze schoenenpoetser van Allah bedoel-de dat Mevrouw moest worden opge-sloten in het gesticht of achter tralies, maar ik denk niet dat ze nog lang zou rondlopen als de hoge heerlijk-heid van de sharia hier werd ingevoerd.

Iemand die wel denkt dat meneer Jahjah het beste met ons voorheeft, is de burgemeester van Am-sterdam, die in het openbaar met hem van ge-dachten wisselde en als beloning na afloop te ho-ren kreeg: 'Eindelijk een politicus die mij be-grijpt!' Een prachtig compliment waar Cohen vast heel trots op is geweest. Als ritselaar met ambitie doe je er nu eenmaal alles aan om -ik citeer -'de boel bij elkaar te houden.' Het is dan ook jammer voor Cohen dat het uitgerekend weer Marokkaan-se jongens waren die een autochtoon stel de buurt uitpestten. Dat gebeurt overal in Amsterdam, maar omdat de Volkskrant er nu aandacht aan be-steedde werd de kwestie politiek.

De Amsterdamse politie heeft geen interesse om autochtonen die bedreigd worden door een steeds agressiever wordende minderheid, te hulp te ko-men. En Cohen al helemaal niet. Toen de geestver-wanten van meneer Jahjah bijna drieduizend Amerikanen om zeep hielpen in het WTC, was de eerste gang van onze burgemeester naar de mos-kee. Op scholen, in moskeeën, overal in Amster-dam werd feest gevierd om deze prachtige over-winning op Satan. Cohen kroop dan ook voor de gelovigen en betoogde: 'Jullie horen bij ons!', in plaats van te vragen: 'Wat doen jullie eigenlijk hier?' Cohen gedraagt zich als een burge-meester in oorlogstijd en dat bedoel ik niet als compliment. Zijn aanwezigheid demoraliseert de stad en zet groepen tegen elkaar op.

Volgens de grote denker Frits Abrahams (NRC Han-delsblad) is Cohen 'een democraat in hart en nie-ren.' Ik vermoed dat onze burgemeester een door-trapte cynicus is -geen slechte eigenschap voor ie-mand die premier wil worden -, en een rasoppor-tunist bovendien. En ik vraag me af hoe lang au-tochtonen nog welkom zijn in Amsterdam??

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden