Theo Olthuis 'Die kast lééft voor mij'

Joost van Velzen

Theo Olthuis (1941) is schrijver en dichter. Hij publiceerde vele dichtbundels, voornamelijk voor kinderen. Olthuis is sinds 1981 één van de tekstschrijvers voor ’Sesamstraat’.

Beschrijf uw boekenkast eens.

„Elf jaar geleden ben ik vanuit Amsterdam in Bergen komen wonen, waar ik meer ruimte heb. Toen zag ik mijn kans schoon. Nu is het een halve muur, een enorme boekenkast. Toen ik een jaar of dertig was zag ik mijn collectie ook wel een klein beetje als iets om mee op te scheppen. Maar dat speelt niet meer. Die kast is nu enkel mijn grote vriend; hij ’lééft’ voor mij. Ik ben er vaak te vinden. ’Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel’, zei Cicero ooit al eens.”

Waar leest u?

„Op een mooie plek in het hoekje van mijn kamer. Ik heb daar een groot raam met uitzicht op een prachtige linde. Het is ook mijn schrijfplek. Verder lees ik boven wel eens, in een fijne stoel. Als ik inspiratie wil opdoen voor mijn poëzie, trek ik naar buiten en lees dan in het duingebied. Dat is hier vlakbij en daar heb ik twee vaste bankjes waarvan weinig mensen het bestaan weten.”

Is het moeilijk om als schrijver het werk van anderen te lezen?

„Nee, integendeel. Je doorziet sneller of een verhaal goed geschreven is. Ik heb grote bewondering voor al die schrijvers die mij aanspreken en kunnen ontroeren. Inez van Dullemen, bijvoorbeeld. Wat heeft zij toch een prachtige schrijfstijl. Ik herlees haar één keer per jaar. Herlezen blijf ik sowieso doen. Bert Voeten, J.C.J. van Schagen; ’ouwe vrienden’ die ik koester.”

Met welk boek begon het allemaal?

„De boeken van Winnie de Poeh, die ik als kind kreeg, hebben mij zowel aan het schrijven als aan het lezen gezet. Daar begon het besef van hoe leuk zinnen in elkaar kunnen steken. Ik was al als kind een echte lezer. Op mijn kamertje stond een Tomado-rekje met zo’n dertig boeken. ’Sjors van de Rebellenclub’, Karl May. Ze staan hier nog bijna compleet.”

Favoriete volwassen boek?

„Boeken die ik graag herlees. Schrijvers als Hermann Hesse, Anton Koolhaas, Simon Carmigggelt en George Orwell draag ik in mijn hart. Onlangs las ik „De gifhouten bijbel”van Barbara Kingsolver. Ik was er een week stuk van!”

Schrijft u liever of leest u liever?

„Dat wisselt. Ik heb net een ’Sesamstraatje’ geschreven en als dat dan lukt, dan vind ik dat na al die jaren nog zó leuk. Daarna duik ik graag weer in een boek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden