InterviewOnrust FvD

Theo Hiddema: Otten moet zich eerst kunnen verweren

Theo Hiddema (FvD) in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Theo Hiddema (FvD) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Woensdagavond kwam het tot een definitieve breuk tussen Forum voor Democratie en Henk Otten. Begin volgende week besluit het bestuur of Otten definitief wordt geroyeerd. FvD-Kamerlid Theo Hiddema reageert op de zaak: “Nu krijg je dit soort gezeik, mooie boel is dat.”

In april, toen er voor het eerst onrust ontstond tussen mede-partijoprichter Henk Otten en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, speelde Tweede Kamerlid Theo Hiddema nog een bemiddelende rol. Dat zal dit keer niet gebeuren, de strafrechtadvocaat werd donderdag voor een ‘fait accompli’ gesteld toen Baudet hem het interne onderzoek over de vermeende fraude door Otten liet lezen. “Mijn positie is nu heel anders. Ik ben na afloop ingelicht over het door het bestuur reeds genomen besluit.”

Wat vindt u van de conclusies in het rapport, dat Otten fraudeerde met overheidssubsidies en opbrengsten uit de verkoop van merchandise op partijbijeenkomsten in eigen zak stak?

“Henk kan zich niet verweren tegen de beschuldigingen in de tekst. Ik heb hem zich nog niet horen verantwoorden op die punten. Eerst moet hij bezwaar maken tegen de conclusies. Ja, hij heeft donderdag al in de media gereageerd, maar ik heb nog geen echt inhoudelijk wederhoor van hem gehoord.”

Woensdagavond maakte Otten bekend dat hij geroyeerd is als lid van Forum voor Democratie. Forum zegt maandag definitief over het royement te beslissen. Zij weerspreken dat ze hem al uit de partij hebben gezet.

Als de beschuldigingen kloppen, moet Otten dan worden geroyeerd?

“Dat is aan het bestuur. Ik zit niet in het bestuur. Ik ben actief geworden voor Forum omdat ik dacht: ‘leuke club’. Nu krijg je dit soort gezeik, mooie boel is dat. Maar ik denk dat het wel overwaait.”

Zijn de nieuwe beschuldigingen zoveel anders of ernstiger dan in april, dat Otten nu uit de partij moet worden gezet?

“Ik heb het interne onderzoek gelezen. Dat is nu allemaal ook via de pers onder de mensen gebracht. Ik zal ooit een positie moeten innemen, en dat moet met de nodige zeggingskracht geschieden. Daarvoor is het belangrijk dat Otten zich kan verweren. De beschuldigingen zijn ernstig. Maar de uiteindelijke beslissing is aan het bestuur.”

Eén van de nieuwe beschuldigingen is dat Otten geld vanuit de partijkas zou hebben overgemaakt naar zijn minnares.

“Voor dit soort dingen bent u bij mij aan het verkeerde adres. Ik heb mijn eigen esthetische normen. Ook ethische normen. Maar dit soort beschuldigingen vind ik niet uitblinken in esthetiek.”

Otten zegt dat hij medestanders heeft in de Eerste Kamer, die zich in navolging van hem zullen afsplitsen van de fractie. Dreigt er een scheuring in de partij?

“Dat weet ik niet. Ik heb nooit iemand gesproken uit die hoek die het idee had om met mij te smies­pelen dat hij het niet eens is met onze club. Ik heb geen idee waarop dat is gebaseerd.”

Lees ook:

Bom alsnog gebarsten bij Forum: ruzie tussen Baudet en Otten leidt mogelijk tot scheuring

De bom is alsnog gebarsten bij Forum voor Democratie, met interne ruzie over geld en personen. Juist nu de rust leek teruggekeerd.

Was de FvD-ruzie een ‘centenkwestie’ van ‘botsende karaktertjes’? Niet alle vragen zijn beantwoord

De ruzie in Forum voor Democratie ontstond volgens Theo Hiddema door een ‘centenkwestie’ en ‘botsende karaktertjes’. Is het conflict uit de wereld? Niet alle vragen zijn beantwoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden