Theo en Louis d'Or voor Eimers en Van de Watermeulen

ROTTERDAM - Ria Eimers en Steven van de Watermeulen hebben respectievelijk de Theo d'Or en de Louis d'Or gewonnen, de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. De trofeeën zijn gisteravond door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies uitgereikt in de Rotterdamse Schouwburg.

Eimers won de prijs met haar rol van Hekabe in De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel. Volgens de jury groeit de actrice uit tot 'het brandpunt van de voorstelling met haar tegelijkertijd heftige, wendbare en ingetogen speelstijl'. Van de Watermeulen werd bekroond voor de manier waarop hij Tom speelde in De Wespenfabriek van het RO-theater.

,,De volstrekte overtuiging waarmee Steven van de Watermeulen zijn personage met heel zijn lichaam en met alle registers van zijn stem een ziel en gestalte geeft en je als toeschouwer onderdompelt in zijn schokkende relaas echoot nog lang na de voorstelling na'', aldus de jury. ,,Een vertolking de Louis d'Or waardig.'' Voor de Theo d'Or waren behalve Eimers Ellen Vogel en Henny Orri genomineerd. Voor de Louis d'Or waren ook Warre Borgmans en Peter Blok in de race.

De prijzen voor de beste bijrollen werden gewonnen door de drie acteurs van de voorstelling 'Onder Mannen' van het Noord Nederlands Toneel. Margôt Ros kreeg de Colombina, Geert Lageveen en Frank Lammers wonnen elk een eigen Arlecchino.

De Mimeprijs 2001 ging naar Golden Palace voor het stuk 'De Buikspreekster'. Artistiek leider Matthijs Rümke kreeg de eerste Prosceniumprijs vanwege zijn bijdrage aan het toneel in het algemeen. Rümke regisseerde onder andere de 'Driestuiversopera' van het Noord Nederlands Toneel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden