Theo Elsing, kandidaat-raadslid VVD Schoonhoven

U bent architectuurhistoricus en bouwkundige. Zou u een moskeekunnen ontwerpen?

Ja zeker, dat heb ik al gedaan. Ik heb voor demoslimgemeenschap in Schoonhoven gratis een ontwerp gemaakt. Hetis nog niet gebouwd. Wij hopen dat het er ooit van zal komen alser ergens een plek beschikbaar is. Met moslims heb ik geen enkelprobleem. Ik doe ook scholingsprojecten voor vmbo-jongeren, daarzitten veel moslimjongeren bij.

Wat vindt u van de opvattingen van Ayaan Hirsi Ali?

Zij toont zich geen liberaal in de ware zin van het woord.Zij claimt de vrijheid tot beledigen naar aanleiding van de zaakrond de Deense cartoons. Haar uitspraak gaat mij veel te ver enstaat haaks op liberale uitgangspunten als verdraagzaamheid enrespect voor de ander. Het beledigen van een godsdienst leidt totniets. Met haar standpunten hoort ze niet bij de VVD.

U zit dus op de lijn-Wiegel en niet op de lijn vanfractievoorzitter Van Aartsen, die Hirsi Ali ten volle steunt?

Ik ben geen fan van Wiegel. Ik vind hem een representant vande conservatieve vleugel binnen de VVD, terwijl ik zelf meer neignaar de sociaal-liberale kant. Maar op dit punt geef ik hemgelijk. Het recht op beledigen gaat te ver.

Zou u uw moslimvrienden adviseren VVD te stemmen?

Op zichzelf wel. Maar de VVD kiest landelijk voor verderevervreemding en isolement ten opzichte van islamitischemedeburgers. Misschien wel om stemmen weg te trekken bij de LPF,maar het is een weg die mij niet aanstaat. De huidigeVVD-politiek isoleert de islamitische gemeenschap in Nederlanden dat werkt contraproductief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden