Themanacht die alleen 's nachts kan

De meeste themanachten, zoals de Nacht van de Theologie en de Nacht van de Filosofie, zijn gewoon 's avonds. In Den Haag doen ze het anders. Daar is de Nacht van de Hoop. Die is echt 's nachts. Vannacht, in de Paasnacht, hebben filosofen, muzikanten, verhalenvertellers en kunstenaars het voor het zeggen in de Grote Kerk. Iedereen die wil kan een kijkje nemen, meedoen en luisteren. Predikant Derk Stegeman legt uit waarom dit 's nachts moet.

1Waarom een themanacht terwijl het 's avonds ook kan?
"Dat is geen toeval. Deze nacht is anders dan alle andere nachten. Dit is de Paasnacht. Die staat in de lange traditie van het joodse Pesach, de nacht waarin joden de verlossing uit de gevangenschap in Egypte herdenken. Wij proberen het kerkelijke geheim van Pasen te vertellen aan de stad. Los daarvan: in zo'n nacht als deze heb je hetzelfde gevoel als wanneer je doorwerkt terwijl iedereen al slaapt. Je hebt een soort verhoogde concentratie. Dat voelt bijzonder."

2Wat is er specifiek christelijk aan deze Haagse nacht?
"De waarde van het christelijke evangelie valt heel kernachtig samen te vatten in één woord: hoop. Dat kun je heel EO-achtig verstaan. Je kunt het ook op heel veel andere manieren uitleggen. Wij hopen dat mensen veranderen, dat ze een bijdrage gaan leveren aan de gemeenschap in de stad. Wij hopen dat bezoekers geïnspireerd worden om zorg te dragen voor anderen, om onderling solidair te zijn."

3 Voor wie is dit?
"Deze nacht is voortgekomen uit de vraag hoe we als kerk in contact komen met mensen die niet vanzelfsprekend in de kerk komen. Een publiek dus dat jonger is dan 40 jaar. Tot nu toe is dat gelukt. Het overgrote deel van de bezoekers is jong. Dat betekent natuurlijk niet dat ouderen niet welkom zijn. Vorig jaar kwam er een 80-jarige. Maar over het algemeen houden 80-jarigen het niet vol tot zes uur 's ochtends."

4 Hoe bereidt u zich voor?
"Ik had me voorgenomen extra te slapen deze week. Dat is nog niet gelukt."

5Dit is het derde jaar voor de Nacht van de Hoop. Kunnen we al spreken van een traditie?
"Tradities blijken er opeens te zijn, die roep je niet uit. Het is nu twee keer raak geweest. Vorig jaar zijn er ongeveer 250 bezoekers geweest, dat was al meer dan het jaar ervoor. We hopen dat we deze derde keer weer meer bezoekers krijgen. Maar ik zou het nog geen traditie noemen. Het is nog niet vanzelfsprekend om dit te doen. Elk jaar is het tot nu toe nog zoeken geweest naar vorm en inhoud. Maar dat maakt het ook spannend. Tradities zijn niet meer zo spannend."

Nacht van de Hoop, Grote Kerk Den Haag, het programma begint vanavond om 21.00 uur en duurt tot zondagochtend 06.00 uur, toegang vrij. Meer info: www.nachtvandehoop.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden