Thee van heermoes, salade van zevenblad: onkruid bestaat niet

Wie de pesticiden van Bayer inmiddels uit zijn schuurtje heeft verwijderd omdat deze de bijenstand aantasten, zit nu wel met de vraag: hoe verwijder ik het onkruid nu? Gelukkig is deze week het nieuwe 'Onkruidboek' uitgekomen, dat laat zien dat de ongeplande zaailingen niet als vijand moeten worden gezien, maar dat zevenblad, brandnetel en heermoes ook benut kunnen worden. Nog sterker: van onkruid valt te genieten.

De praktische gids bevat allereerst karakterschetsen van veelvoorkomende onkruiden en woekerende tuin- en moestuinplanten. Door het boek heen hebben de schrijvers een toptien verwerkt, met tips over de bestrijding. Haagwinde bijvoorbeeld die door haar gekronkel andere planten verstikt, moet met wortel en al worden verwijderd. Wacht dus tot de tuin goed droog is, en het zand rul. Verwijder ook de wortelknollen, want daarin wordt de energie van de plant opgeslagen. Een andere methode is de slingers consequent te verwijderen, zodat de plant geen voedsel kan opslaan voor de winter. Wie dat nog te veel moeite vindt, kan naast kwetsbare planten een bamboestokje plaatsen. De slingers klimmen dan via dit stokje omhoog, en laten de plant zelf met rust.

Aardiger is het, het onkruid te gebruiken. Van heermoes bijvoorbeeld is heerlijke thee te maken, en zevenblad kan in de salade. Van ridderzuring is verf te maken, terwijl met allerlei gedroogde onkruiden ook gestempeld kan worden.

Wie alle interviews in het Onkruidboek heeft gelezen, komt uiteindelijk tot de conclusie dat onkruid niet bestaat, maar dat de aversie voor alles wat wij niet zelf planmatig gezaaid hebben, voortkomt uit ons brein. Een geruststellende gedachte, zo aan het begin van het tuinseizoen.

Onkruidboek door Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat. Uitgeverij Trichis. Prijs euro 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden