Theatrale knock-out

Dans
'Rocco' van Emio Greco | PC. Tournee t/m medio februari, zie www.ickamsterdam.nl

Na de hemel, hel en het vagevuur in het eerdere dansdrieluik rond Dantes 'Divina Commedia', verkent het dansgezelschap Emio Greco | PC voor hun nieuwste productie 'Rocco' een minder verheven plek: de boksring. En pakt het een wat aardser thema bij de oren: broederschap.

De boksscènes uit Visconti's 'Rocco e i suoi fratelli' (1960), de filmklassieker waarin de strijd en liefde tussen twee broers centraal staat, diende ter inspiratie. En dat werkt als een theatrale knock-out. Het eerste hoogtepunt van dit dansseizoen is een feit.

Het publiek zit, zoals bij een echt boksgevecht, in een vierkant met de neus bovenop de ring. Daarbinnen draaien twee dansers om elkaar heen, tasten elkaar af, dagen elkaar uit. Roffelend met de voeten als angstige konijnen, wild molenwiekend met de armen. Steeds wordt de spanning doorbroken door de gong, om de ronde erna weer intenser terug te komen.

Dat procedé van aftasten en opbouwen herhaalt zich in een tweede duet, gedanst door dansers (onder wie Greco zelf) die eerder als slapstick-achtige 'secondanten' fungeerden. Maar waar het eerste duet abstract en poëtisch oogde, gaat deze tweede set dansers veel concreter, met échte bokshandschoenen, los. Dergelijke tegenstellingen zijn in 'Rocco' ver doorgevoerd. Want waar strijd en agressie is, moet ook liefde zijn, en dat zien we in deze dansmatch dan ook terug: boksen als liefdesbalts waarin mensen tegenover elkaar staan maar elkaar ook, als onvermijdelijke noodzaak, aantrekken.

En dan zien we tevens waar dit dansgezelschap zo goed in is: het lostornen van fysieke extremen, om die vervolgens in een heldere, krachtige choreografische constellatie weer bijeen te brengen. Vloeiende poses worden gepareerd met ingehouden bewegingen, teugels worden aangehaald en weer gevierd, actie en rust, yin en yang. Bekende 'boksbeelden' passen uitstekend in deze danstaal: dansers vallen elkaar uitgeput in de armen, en delen in die houding evengoed flink wat meppen uit. De dansers zijn ronduit schitterend.

'Rocco' klopt dramaturgisch als een bus. De 'secondanten' met muizenmaskers die in een clownsact dartel met hun knuistjes mokeren, het lieflijk terugkerende do-re-mi in de muziek, de stoere danser/bokser die ons in de pauze als flirterige candygirl snoepjes toewerpt. Het zijn weerbarstigheden die ons er elk moment aan herinneren hoe onvoorspelbaar, tegenstrijdig en relatief het leven is.

Aan het einde staan beide koppels in cirkelvorm in de boksring. Zweet gutst van de lijven, flanken tegen elkaar geplakt. De match is beslecht, en toch is er geen winnaar. Maar we weten dat al deze mannen als kampioenen uit de strijd zijn gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden