Theatrale James Bond is luchtig, kluchtig en kwiek

Arend Evenhuis

Locatietheater

’James Bond Reloaded’ van locatietheater Smeedwerk, 6+8/6 Ede, 9/6 Twello, 2/7 Lochem, tournee t/m 23/1, www.smeedwerk.nl.

Geheim agent 007 alias James Bond weet precies waar het in het spionnenleven om gaat: behendigheid, nauwgezetheid en allicht vindingrijkheid. Gewichtige opdrachten moeten steevast met het gezicht in de Britse plooi worden voltooid, maar die slagen pas echt als dat ook met zwierigheid en geestigheid gebeurt.

Met drie spelers heeft locatietheater Smeedwerk genoeg voor een vuistvol Bondpersonages. De in bicepsstrakke, zwarte coltrui gestoken mimespeler Joris Lehr is de enige acteur die van begin tot eind consequent James Bond blijft.

Zonder kostuumwisseling veranderen de overige spelers Inge Smolders (in wuft Emma Peelspeelpakje) en Pieter van Dijk op stel en sprong(etje) van Miss Moneypenny tot gewetenloze vamp of Bondgirl Lupe Lamore, van gejaste casinocroupier of uitvinder ’Q’ tot vuige dommekracht Jaws of quasi-listige oerboef dr. Drackx die oorverdovend om z’n eigen kwade wereldplannen buldert.

Volslagen haaks op de Bondfilms, heeft gezelschap Smeedwerk geen attributen nodig. Alles is achterwege gelaten en toch kun je meteen zien waar de plaats van handeling (kerker, liefdesbed, kantoor, onderwater) zich bevindt. Ze spelen op een krap kunstgrasgroen tapijtje, met ginds op de achtergrond hun silhouetten kunstig meervoudig belicht. Veel speelser dan die stroeve silhouetten in de aankondiging van elke Bondfilm.

Engels is de voertaal met (’Ik stuur, ja!) hier en daar ook wat Nederlands. Maar belangrijker dan woorden is de geluidstaal: het wemelt en zwermt van ’krikkrak’, ’phjtsh’, ’ffh-fh-fh-fh!’, ’foefoehzzjh’. Met die geluidstaal duiden de spelers, samen met kwieke arm- en beengebaren dat ze een pistool afschieten, een geheime verzender installeren of juist ontmantelen. Alles oogt verraderlijk simpel: zodra Bond wat door de knieën zakt, met z’n kontje wiegt en roeiende armmanoeuvres maakt, schiet de meesterspion (’zwittthzwitth’) als een volleerd skiër een alpenhelling af.

Niet alleen in filmische, maar ook in theatrale zin weerstaat de balsturige Bond uitvinder Q, die met een onzichtbare maar o zo gewichtige fiets op de proppen komt waarmee Bond boven, op en onder water kan vluchten. De voetpedalen zijn Bond te min, en in een handomdraai heeft hij de onzichtbare vluchtfiets van geestige handpedaalaandrijving voorzien, waarmee hij als een zwemmend ijsbeertje naar smeltend vrouwvolk of anderszins schurkinnen snelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden