theater

Beiden tournee. Gé Reinders o.a. 15/3 Emmen, 21/3 Zwolle, 4 en 5/4 Rotterdam. Info: 0183-69.09.88. Hans Visser & Friends o.a. 15/3 Den Haag, 16/3 Eindhoven, 18/3 Hoogeveen, 21/3 Leiden. Info: 030-23.13.416.

“Je snapt niet dat kranten dan toch schrijven dat hij zo goed is”, zegt de caissière van Theater De Purmarijn in Purmerend wat zuur. Ik had me aangenaam verrast getoond over de grote belangstelling voor het theaterprogramma van Gé Reinders, maar schijn bedriegt. De massa bezorgt Tineke Schouten een uitverkochte grote zaal; slechts een handjevol fijnproevers zal die avond op de eerste rij van de kleine zaal zitten bij het optreden van Reinders. “Die recensenten hebben toch echt gelijk, mevrouw”, respondeer ik, want in haar onwetendheid zet zij ook een vraagteken bij deze krant. Daarin liet ik mij in 1995 zeer lovend uit over 'Truuk nao aaf', de tweede cd die de voormalige singer-songwriter volzong in zijn Limburgse dialect.

Die cd vormt nu het uitgangspunt voor Reinders' eerste tour de chant, waarin ook nieuw repertoire is te beluisteren, dat hij dit najaar gaat opnemen. De zanger-gitarist laat zich bijstaan door vaste begeleider Cor Mutsers (gitaar) en door Charles Nachtzaam (contrabas). Noemde ik sommige liedjes van de cd indertijd al pareltjes, in het theater komt dit repertoire nog beter tot zijn recht. Reinders mengt zijn sfeervolle melodieën, waarin een kwart eeuw ervaring in, en liefde voor folk- en countrymuziek doorklinkt, met een zeer authentieke stijl van tekstschrijven. Zijn onderwerpkeuze is soms zo persoonlijk, dat zij neigt naar het sentimentele, zoals in ontwapenende teksten over een slapende zoon of een bezoek aan de kostschool van zijn vader. Maar juist op zulke momenten geeft hij precies het juiste tegenwicht door zijn poëtische teksten te mengen met nuchtere spreektaal.

Reinders leidt zijn liedjes steeds in, onder meer om de weinige Limburgse woorden te verklaren die de niet-zuiderling voor problemen zouden kunnen stellen. Ook vertelt hij kort over zijn samenwerking met Toon Hermans. Reinders produceerde diens laatste cd en stak voor dit programma een oud Toon-lied in een nieuwe muzikale jas. In een interview in deze krant zei Hermans over een optreden van Reinders: “Gé heeft me totaal verpletterd toen ik hem zag. Zo natuurlijk. Niets van maniertjes.” Inderdaad, zulk muzikaal-literair repertoire kan het gemakkelijk af zonder opsmuk.

Hans Visser & Friends

Hans Visser & Friends maakt sinds 1991 in wisselende bezettingen een muzikale wereldreis door episoden van de muziekgeschiedenis. Na voorstellingen (met steeds zeer informatieve programmaboeken) rond onder meer de Europese folksong, de oorsprong van de jazzmuziek en Latijns-Amerikaanse muziekstijlen, belandde Vissers groep in 1994 bij 'the history of black American music'. Samen met de in Nederland woonachtige 'black-American'-zangeres Marian Rolle maakten Visser cum suis toen 'One night hot music', een jaar later gevolgd door 'part two' en nu door deel drie, waarin de gospel- en soulmuziek centraal staan. Was het programma uit 1995 te veel een herhaling van het vorige, nu formeerde gitarist Hans Visser een inspirerende nieuwe groep om Marian Rolle en zichzelf heen. Die bestaat uit Stan Stolk (bas), Stephan Geusebroek (piano) en Lodewijk van Gorp (sax). Doordat de meeste bandleden ook over goede vocale kwaliteiten beschikken, is dit kwartet in staat de zeer expressieve Marian Rolle veelzijdiger te ondersteunen in haar afwisselend ingetogen en veel uitbundiger vertolkingen van songs van Mahalia Jackson, Sam Cooke, Louis Armstrong, Ray Charles en andere groten uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Dat repertoire zo fraai vertolkt te zien en horen door deze voortreffelijke zangeres en zo'n uitstekende band is werkelijk een feest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden