theater

Groningen 1, 2/5; Haarlem 7, 8; Nijmegen 11; Maastricht 12; Alkmaar 13; Tilburg 14; Arnhem 15; Utrecht 20, 21; IJmuiden 22. Amsterdam, Frascati, 24/5 t/m 5/6.

Diverse malen worden in deze door Bob Ruijzendaal geregisseerde voorstelling een kale schedel of blanke borst proef-ondervindelijk onderzocht, en voortdurend vertellen de vijf personages elkaar hele en halve leugens. Twee van hen moeten dat - gelukkig na hun dood! - bekopen met een afgesneden tong. Dat gebeurt op weinig fijnzinnige wijze: de moordenaar zaagt met een mesje in de mondholte en toont de zaal vervolgens een bloederig lapje. Het enige wat je dan kunt doen is giechelig met de handen voor de ogen wachten tot dat moment voorbij is.

Subtiliteit is niet het sterkste punt van de Amerikaanse schrijver James Purdy, dat mogen we op basis van dit stuk toch wel concluderen. Het verhaal van twee broers/clowns is doordesemd van seks en geweld, terwijl er ook niet mis te verstane christelijk-religieuze verwijzingen in zitten. Zo is de jongste broer Neil (Ronald de Bruin) een engel van een knaap die bij man en vrouw hart en buik omwoelt; de rattige moordenaar Oswin (Michiel Bollinger) en de elegant-boosaardige Clownsmeester (Frank Sheppard) vertonen daarentegen duivelse trekjes. En aan de enige vrouw (Marion van Wijk) is, ja hoor, de combi-rol van echtgenote, Heilige Moeder en hoer toebedeeld - ook oorspronkelijkheid is niet een van Purdy's sterkste kanten.

Het duidelijkste voorbeeld van de mystieke pretenties van dit stuk wordt aan het eind geleverd: daar zien we de oudere broer Arnold (Marcel Faber) dood aan het kruis hangen. Voor straf, zoals hij ook voor straf van zijn tong wordt ontdaan - die vervolgens door het nu definitief gevallen engeltje Neil wordt opgegeten. Op dat moment is deze toch al nauwelijks overtuigend gespeelde en geregisseerde voorstelling letterlijk niet meer om aan te zien. Maar gelukkig zijn we er op datzelfde moment van verlost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden