Theater

Feike Boschma. De 78-jarige poppenspeler Feike Boschma is zijn afscheidstoernee begonnen. Boschma geldt als de peetvader van het Nederlandse marionettentheater. Hij creëert zelf zijn poppen uit lapjes stof en frutseltjes die in zijn handen tot leven komen tot zwevende gedaanten, waarmee hij een surrealistisch beeld weet op te roepen. Ook in zijn laatste voorstelling weet hij een sprookjesachtige sfeer op te roepen. Boschma gaat hierin met een transparante, levensgrote figuur op reis, waarbij hij allerlei imaginaire figuren tegenkomt. 15/10 Theater a/h Spui in Den Haag, 16 Posthuis in Heerenveen, 19 Schouwburg Heerlen, 21/10 Leeuwarder Harmonie. Toernee t/m 9/12.

Herfst in Riga. Ingeborg Elzevier en Kees Coolen spelen de patiënte en de directeur van een sanatorium in Riga, die elkaar na stroeve strubbelingen vinden. Een romantische komedie, noemde Alexej Arbusow (1908 - 1986) zijn stuk. Porgy Franssen regisseerde er zijn eerste grote zaal-productie mee. 14/10 schouwburg Bergen op Zoom, 15 Nijmegen, 16 Rijswijk, 19 Hoorn, 20/10 Etten-Leur. Toernee t/m 29 januari.

Midzomernachtsdroom. Mark Rietman regisseert jonge acteurs en anciennes in Shakespeares woudsprookje: liefde is krachtig, maar ook toevallig en wisselvallig; liefde is ook manipulatie en wraak; begeerte is iets anders dan liefde. T/m 23/10 Rotterdamse Schouwburg, 20.15 uur.

Kwartetten. Onder regie van Gijs de Lange spelen Toneelgroep Amsterdam en het Mondriaan Kwartet het toneeldebuut 'Kwartetten' van componist Elmer Schönberger. Over de muzikale en persoonlijke verhoudingen in een strijkkwartet. Met de acteurs Pierre Bokma, Fred Goessens, Hein van der Heijden, Lineke Rijxman en de muzikanten Jan Erik van Regteren Altena, Edwin Blankenstijn, Annette Bergman, Eduard van Regteren Altena. T/m 23/10 Transformatorhuis Amsterdam, toernee t/m 13/11.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden