theater

Gijsbrecht van Amstel
Eeuwenlang was 'Gijsbrecht van Amstel' van Joost van de Vondel Nederlands populairste toneelstuk. Ruim 350 jaar lang werd het opgevoerd voor uitverkochte zalen. Traditiegetrouw was het met Nieuwjaar te zien in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Die traditie wordt voortgezet. Het thema, de door barbaren bedreigde beschaving en de alles overwinnende liefde, is van alle tijden.

1 t/m 6 januari, 20.30 uur. Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26. Informatie: www.hettoneelspeelt.nl

Spuiten en slikken
De voorstelling 'Spuiten en slikken' is gebaseerd op het gelijknamige BNN-programma en geschreven door zes jonge schrijvers. Zes mensen tasten de grenzen af en kukelen er soms bijna overheen. Een extatisch geluksgevoel kan zomaar veranderen in een bad trip. Er wordt gedanst, gefeest en geleefd.

6 januari, 20.15 uur. Schouwburg Cuijk, Grotestraat 62-64. Informatie: www.rep.nu/ spuitenenslikken

Reuring
De Nijmeegse theatergroep Enge Buren maakt een muzikale voorstelling over opschudding en ophef, drukte en deining, beroering en beweging, kakofonie en kabaal, poeha en poerim, sensatie en stennis, rel en rumoer, soesa en spektakel. Georganiseerde chaos, kortom.

5 januari, 20.15 uur, Munttheater, Weert; 6 januari, 20.30 uur, LUX Theater, Nijmegen. Meer informatie: www.engeburen.nl

Freule Julie
'Freule Julie' is een klassieker van de Zweedse schrijver August Strindberg. Op een broeierige midzomeravond is de graaf op vakantie. Het personeel viert een feest dat steeds heftiger wordt. De spanningen tussen Julie, dochter van de graaf, en knecht Jean lopen hoog op. Wat begint als een gevaarlijk spel, wordt een wraakoefening.

3 januari, 20.15 uur, Stadsschouwburg Groningen; 5 en 6 januari, 21.00 uur, Verkadefabriek, Den Bosch. Informatie: www.thibauddelpeut.nl

Van Puffelen
In de traditie van Bram Vermeulen, met een scheutje Tom Waits, brengt Van Puffelen, de band rond zanger Chris Bernhart, een wervelende avond met muziek, performance, video en dans. Soms is 'Van Puffelens Vliegende Poëzie Circus' verstild, dan weer doordrenkt met inktzwarte humor. Het thema van de avond is wind.

5 januari, 20.30 uur. Werftheater, Oudegracht 58-60,Utrecht. Meer informatie: www.vanpuffelen.biz

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden