Theater

1. Missie Koninklijke Vlaamse Schouwburg

2. Hideous (wo)men Toneelgroep Oostpool

3. De laatkomer Noord Nederlands Toneel

4. Maria Stuart Toneelgroep Amsterdam

5. Murmel Murmel Volksbühne Berlin

Totaal ontredderd uit een voorstelling komen, even helemaal niet kunnen en willen praten, en toch dat geluksgevoel dat je er bij mocht zijn. Zo'n zeldzame zielservaring overkwam me bij 'Missie' (al veel eerder uitgebracht, maar kon die pas recent zien). Nota bene een monoloog (geschreven door David Van Reybrouck) met niets dan een lessenaar, vanwaar acteur Bruno Vanden Broecke als het ware improviserend je onder de huid sleurt van een oude missionaris uit de Congo: lang naïef en vol vertrouwen, tig stammenoorlogen verder vertwijfeld zijn God aanroepend. Oergeestig, doorleefd, machteloos stemmend over mens en wereld, wanhopig mooi. Met stip de belangrijkste voorstelling van de laatste jaren. Komt hij weer? Onmiddellijk gaan!

Volstrekt anders van sfeer, maar bijna even dicht in de buurt van urgent theater kwam 'Hideous (wo)men', dat met verspringende scènes op een traag ronddraaiende tredmolen een indringende kijk gaf op de kunstmatige, robotgestuurde samenleving, die ons dreigt in te kapselen. Akelig spannend, onverwacht grappig soms ook.

Hoe verraderlijk dicht theater en werkelijkheid elkaar kunnen raken lieten regisseuse Ola Mafalaani en acteur Hans Dagelet zien in 'De laatkomer'. Een geraffineerde mix van doen alsof en beginnende dementie. Suggestiever dan het boek.

Sleepte eerder dit jaar de Volksbühne met slechts één woord tekst, 'murmel', het publiek door de hele toneelhistorie in verpletterend expressief theater, op de valreep kwam Toneelgroep Amsterdam nog met een bloedstollende, documentaireachtige versie van 'Maria Stuart'. Toptheater? Altijd verrassend, nooit goedkoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden