theater

Tournee t/m 10/5. Vanavond Amstelveen, donderdag Zutphen en vrijdag Gouda. Daarna o.a. Nieuwe de la Mar, Amsterdam (5 en 6/5). Informatie: 035-624.45.07.

Slechts bij één lied neemt Ramses Shaffy zelf plaats achter de vleugel en die aanblik is ons vertrouwd van de theatersolo's die hij tot tien jaar geleden maakte. Maar toen American Songbook Productions met het idee voor 'Ramses '97' kwam, stond meteen vast dat voor een andere formule moest worden gekozen, aangezien men niet alleen de meest verstokte fans naar het theater wilde lokken. En dus is dit geen kleinschalig soloprogramma van een zanger-pianist, maar een veel groter opgezette theatershow, waarin Shaffy zich laat bijstaan door een muzikaal sextet en door drie zangeressen. Ook die theatervorm is hem natuurlijk vertrouwd door zijn programma's met onder anderen Liesbeth List, terwijl hij in een nog verder verleden zelf al veelvuldig experimenteerde met het zich laten assisteren door talentvolle musici en vocalisten.

Gouden greep

Het is een gouden greep geweest dit programma op te zetten als een theatersolo, maar het zo in te vullen dat Shaffy, zeker in het tweede deel, volop de gelegenheid krijgt te excelleren, terwijl de bijdragen van de zangeressen en het combo hem anderzijds de broodnodige 'hersteltijd' opleveren. Immers, er is geen reden voor clichés in dit geval: Shaffy oogt gewoon zo oud als hij is, mede als gevolg van een heupbreuk die hem vorig jaar overkwam. Hierdoor wordt zijn stem verstandig gespaard en het moet gezegd, dat hij opvallend krachtig zingt op dit moment.

Deze variatie draagt in hoge mate bij aan de veelzijdigheid van de voorstelling, waarbij klassiekers en splinternieuw materiaal, ingetogen en uitbundiger repertoire en solo's, en voor samenzang (opnieuw) gearrangeerde nummers aangenaam samengaan en door geen enkel gesproken woord worden onderbroken.

Medley

In de eerste helft zingen Martine Grünwald, Rolinha Kross en Manuela Kemp ieder een solo uit hun eigen repertoire en dan blijkt hun individuele kracht. Aan het begin van het tweede deel speelt het combo onder leiding van Henk Ruiter een medley van Shaffy-successen en op dat moment realiseer je je weer wat een sterk liedrepertoire hij de afgelopen 35 jaar heeft geschreven. Als hij die nummers, waaronder 'We zullen doorgaan', 'Zing, vecht, huil, bid...' en (als toegift) 'Sammy', later in het programma vertolkt, begint het feest der herkenning pas echt. Het publiek zet uiteindelijk zelf opnieuw de overbekende 'Shaffy Cantate' in, waarna combo en vocalisten niet anders kunnen dan volgen. Shaffy ondergaat deze feestvreugde blij en verrast als een kind. Het is hem gegund.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden