theater

8 t/m 12/6, 21 uur. Reserveren: 075-310231.

HANS ORANJE

Samen met een kersvers toneelgroepje, het Theaterbolwerk Schwarzenegger uit Amsterdam, wordt daar in een afgesloten binnenruimte naast de kantine 'De Dienstlift' van Harold Pinter gespeeld.

In dit korte stuk uit 1957 wachten twee huurmoordenaars hun volgende opdracht af. De spanning tussen de twee mannen, leider Ben en volger Gus, die veroorzaakt wordt door het zenuwslopende wachten, moet de voorstelling op toon brengen en houden. De verbinding met de buitenwereld wordt gevormd door een bonkende dienstlift die hun kamer passeert en waarin de mannen allerlei geheimzinnige bestellingen voor de keuken vinden. Waar zijn zij, en wie verstuurt deze boodschappen?

Godot

'De Dienstlift' is de Pinteriaanse variant op 'Wachten op Godot', al krijgt de toeschouwer van Pinter meer concrete aanwijzingen dan van Beckett om voor zichzelf een werkelijkheid op te bouwen. Maar essentieel voor beide stukken is de anonimiteit van 'de grote opdrachtgever', die uiteindelijk wellicht alleen in onze fantasie bestaat.

Voor de regelmatige toneelbezoeker, die er vast al wat ensceneringen van deze bij amateurs en professionals geliefde dialoog op heeft zitten, heeft regisseur Pieter Bouwman geen verrassingen in petto. Hij volgt nauwkeurig de tekst en aanwijzingen van Pinter, maar het lukt hem niet de laaiende spanning tussen Gus en Ben in een dwingend ritme over te brengen.

Schools

Natuurlijk, Jeroen Willems als Gus is, zoals bijna alles wat deze acteur doet, zeer de moeite waard om naar te kijken. Zijn tegenspeler Dennis Rudge blijft daarin teleurstellend achter. Door die ongelijkheid van niveau loopt 'De dienstlift' vast in een schoolse aanpak. Wat we meemaken, hebben we al beter meegemaakt in vroegere voorstellingen, of kunnen dat ook zelf bij lezing wel uit de tekst opmaken.

Zaanse land

Ook de lokatie voldoet niet. Kom je op een zomeravond naar het weidse Zaanse land met molens, weiden en sloten, en word je in een donker magazijn van de sloperij gezet. Je dan voor te moeten stellen dat de plaats van handeling de grote stad Birmingham is, gaat in tegen de landelijke gevoelens die je juist gekregen had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden